Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković ocijenio je za Press da se Srpska, nakon odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, našla pred nesumnjivo najvećim iskušenjem od završetka građanskog rata u BiH.

– Ako se osporava 9. januar, dakle ako se poništava njen rođendan – onda se i sama RS briše iz matične knjige rođenih, briše njen identitet, dovodi u pitanje cijeli njen život! Onda Republika Srpska nije ništa drugo do mrtvorođenče kojem je Dejtonski sporazum odložio sahranu, pa taj posao treba dovršiti tako da se odjednom sahrani njen preostali sadržaj ili postepeno zakopaju njeni raskomadani dijelovi! Ako, dakle, RS prihvati da 9. januar 1992. godine nije datum njenog nastanka i ostavi samo 21. novembar 1995. godine kao svoj praznik, onda je zaista potpisala svoju smrtnu presudu u kojoj stoji da ona i nije nastala istorijskim težnjama srpskog naroda da očuva svoju političku, kulturnu i vjersku slobodu, nacionalni i državotvorni potencijal koji je srpski narod vijekovima čuvao pod tuđinskim okupacijama i sa kojim je ulazio u različite južnoslovenske aranžmane, već da je nastala na “srebreničkom genocidu”, haškim presudama Karadžiću i Mladiću, Miloševićevim potpisom u američkoj vojnoj bazi! Valjda je to svima jasno? Ko danas to ne vidi, neće nikada – kaže Vuković.

Po njemu, neka nova međunarodna konferencija o BiH imala bi zadatak samo da konstatuje kliničku smrt Republike Srpske, dejtonske BiH i iznova aranžira državu po mjeri Baščaršije.

– Tada srpskom narodu zapadno od Drine preostaje nekoliko opcija. Prva, da formira novu kolonu izbjeglica prema Beogradu i u etapama sprovede plan koji su mu više puta najavili isti taj Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić, Sejfudin Tokić i slični – da ide iz BiH i ponese zemlje koliko mu staje na opanke. Druga, da pokunjen i posramljen ostane tu gdje jeste, pokušavajući da se udjene u tzv. bosanski identitet sa hipotekom bivšeg naroda-krivca koji je sprovodio etničko čišćenje i genocid, računajući da će svoje krsne slave, običaje, jezik, pismo i istorijsko sjećanje moći “slobodno” da praktikuje u zamračena četiri zida, a treća opcija je da se tzv. bosanski Srbi ponovo pretvaraju kako se ništa nije desilo i nastave da daju legitimitet Ustavnom sudu, Savjetu ministara, Predsjedništvu BiH i ostalim uporišnim tačkama koje iznutra mijenjaju Dejtonski sporazum i Ustav BiH – navodi Vuković.

On ističe da partijske vođe u RS nemaju sada pravo ni na kakve izgovore, opravdanja i alibije da nastave s međusobnim hvatanjem za guše, tužakanjem po sudovima i medijima, razarajućim i suludim partijašenjem.

– Ako se ne saberu, ujedine i odlučno, ali mudro i jedinstveno ne odgovore na ovaj udarac, RS više neće biti, a onda ni fotelja, kasa i birača o koje se mjesecima otimaju – zaključuje Vuković.

Press