Bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita, zalažući se za unitarnu, nemoguću državu, čini sve da BiH koja se već dugo nalazi u stanju “kliničke smrti” doživi sudbinu nekih zemalja kojih više nema, izjavio je Srni profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković.
Komentarišući izjavu profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suada Kurtćehajića da je Republika Srpska 9. januara 1992. godine bila jednaka današnjoj “Islamskoj državi”, Vuković je ocijenio da dugoročno gledano ovakvi stavovi mogu samo ubrzati procese raspadanja BiH što je, kaže on, možda i neizbježan proces.

“U negaciji Republike Srpske ovaj frustrirani intelektualac otišao je korak dalje proglasivši je terorističkom organizacijom. Veoma je to indikativno, prije svega, zbog činjenice da bi se terorizam kao najveća prijetnja miru mogao ukorijeniti i u BiH i to prije svega kod pristalica radikalnog islama”, istakao je Vuković.

On ukazuje na činjenicu da su toga svjesni bošnjački političari i intelektualci, pa u tu priču žele uvući i “prijetnju referendumom”, kako je to u Zagrebu rekao lider SDA Bakir Izetbegović, kao terorističku prijetnju, pa četnički pokret kao teroristički…

“Očito je da su te elite veoma uznemirene i da traže izlaznu strategiju u mogućim lošim scenarijima”, ocijenio je Vuković.

On kaže da Kurtćehajić ima “kratko pamćenje”, jer je njegov lider Izetbegović samo prije nekoliko dana izjavio da priznaje Republiku Srpsku, jer je ona priznata u Dejtonu.

“Bez zajedničke volje i zajedničke vizije ovo društvo nema nikakvu perspektivu”, konstatovao je Vuković.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić rekao je da je Republika Srpska 9. januara 1992. godine bila jednaka današnjoj “Islamskoj državi” koja je sebe proglasila državom, ali je niko na svijetu nije priznao.

SRNA