Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je spreman da dođe u Banjaluku i otvoreno razgovara s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem kako bi se prevazišla kriza nastala prekjučerašnjom akcijom SIPA u Novom Gradu, kao i o zaključcima Vlade RS o prekidu saradnje sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i SIPA!

U intervjuu za Press Mektić, između ostalog, tvrdi da bi za eventualno izbijanje sukoba između Policije RS i SIPA, koji bi, prema njegovim riječima, mogao nastati zbog pomenute odluke Vlade RS, isključivu odgovornost snosili oni koji su ovakvu odluku donijeli.

– Svako ko bi izdao naredbu za takvu vrstu sukoba između kolega iz nadležnih policijskih agencija počinio bi najteži zločin i zbog toga bi morao odgovarati – poručuje Mektić.

Da li ste očekivali ovakvu oštru reakciju Vlade RS na prekjučerašnji upad pripadnika SIPA u Policijsku stanicu Novi Grad, zgradu opštine i lokalno komunalno preduzeće?

– To je krajnje neozbiljna reakcija. Ne može policija u jednom trenutku da kaže da neće više sarađivati s tužilaštvom, sudom i svojim kolegama iz drugih policijskih agencija. Šta to znači? Da li sada treba sve da prepustimo lopovima i kriminalcima, jer imamo nekakav problem zbog kojeg nećemo zajedno da radimo? U najmanju ruku, to je neodgovorno.

U zaključcima Vlade RS navodi se da je ovakva odluka isprovocirana upravo grubim kršenjem međupolicijske saradnje u BiH i dovođenjem u pitanje povjerenja u MUP RS.

– Iskreno, mislim da je sve to najobičnija politika! Niko ne pominje da je u Novom Gradu uhapšeno pet ljudi. Zašto niko u Vladi RS nije postavio pitanje kako su ti ljudi, ko su oni, kakva će biti njihova sudbina? To za njih nije bitno. Važno je samo to što je SIPA ušla u policijsku stanicu i što to, očigledno, nekome šalje poruku da bi se to isto sutra moglo dogoditi u nekoj drugoj instituciji.

Bio je pretres i u Palama
Odmah nakon što je Vlada RS objavila zaključke o prekidu saradnje sa Sudom, Tužilašvom BiH i SIPA, izjavili ste da su se slični slučajevi pretresa policijskih stanica u RS događali i ranije. Recite nam gdje?

– Znam da se tako radilo u Palama, pa niko iz sadašnje vlasti u RS nije reagovao na ovakav način. Ovo nije udar na institucije RS, kako to žele da predstave. Ovo je pitanje da li ćemo krenuti u borbu protiv kriminala i korupcije.

Šta hoćete da kažete?

– To da se neko plaši da će SIPA uzeti dokumentaciju i dokaze o brojnim krivičnim djelima, pljačkama i krađama. Ranije sam govorio o tome da se istrage vode u nekoliko velikih i ozbiljnih predmeta. Postoje snažne indicije da je tu riječ o višemilionskim pljačkama i pronevjerama! Da li ova odluka Vlade RS znači da ne možete ući u neku instituciju i istražiti o čemu je riječ? Da li takvi slučajevi ne bi trebalo da budu rasvijetljeni? Zar pokradene pare ne bi trebalo vratiti državi i narodu?

Na koje istrage i predmete konkretno mislite?

– O tome ne mogu govoriti, ali su oni manje-više već poznati javnosti. Sada se stvara atmosfera da te istrage budu spriječene.

Zar ne smatrate normalnim to da policija RS bude upoznata s akcijama SIPA? Otkud nekome pravo da pretresa prostorije koje koristi policija?

– Slažem se da treba dogovoriti procedure i da predstavnici institucija imaju uvid u sve pretrese. To je upravo i bilo rađeno u Novom Gradu! Prilikom pretresa bili su prisutni načelnik policijskog centra i policajci RS, koji su pripadnicima SIPA na raspolaganje dali čak i tri krim-tehničara, kao ispomoć u vršenju pretresa. Čak su bili ponudili i neko vozilo za prevoz izuzetih stvari. Tek kada je sve završeno, nastao je problem. Očigledno je bio potreban samo nekakav povod da bude napravljen incident.

Da li ste razgovarali s ministrom Lukačem o ovoj situaciji i strahujete li od mogućeg sukoba između pripadnika Policije RS i SIPA, ukoliko ovaj spor uskoro ne bude riješen?

– Još nisam, ali spreman sam da dođem i razgovaram s Lukačem. On je čovjek koji ima iskustva i zna šta znači prekid saradnje između policijskih agencija. To nije pitanje ličnog odnosa, već odgovornosti prema građanima.

Press