Događaji u BiH, kako realni, tako i oni iskonstruisani i spinovani, pristižu jedan drugog, prepliću se i dopunjavaju, što u velikoj mjeri odgovara onima koji se dobro snalaze u haosu, i maksimalno ga koriste da preokrenu situaciju u svoju korist. U takvom odnosu snaga, svi su pomalo u pravu, ali vizija budućnosti Republike Srpske i cijele BiH nikome nije pretjerano na pameti. Ovih dana, na primjer, sve se svodi na priču o pravosuđu.

Da li Miloradu Dodiku odgovara nesaradnja Banjaluke sa pravosudnim organima BiH, da li se plaši istraga o svojim mutnim radnjama, kako to primjećuje opozicija, te da li je napravio državni udar, što tvrde u FBiH, stvari su koje se mogu različito tumačiti. Ono što je, međutim, nesporno, jeste da su pravosudni organi BiH zaista sprdnja od institucija, a to na leđima osjećaju oni o kojima se najmanje priča.

A to su, recimo, petorica Srba iz Novog Grada koji su uhapšeni u četvrtak. Zbog “visoke politike”, ti nesrećnici padoše u drugi plan, pa u priči o tome da li će MUP Srpske i SIPA zapucati jedni na druge prilikom prvog sljedećeg susreta, manje zapaženo prođe činjenica da je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za njih zbog toga što bi, pazi sad, puštanje na slobodu izazvalo uznemirenje javnosti. Srećom, javnost nam je potpuno mirna, pa joj je od životnog značaja da tamo neka petorka iz Novog Grada zaglavi u pritvoru.

Interesantno, kod zahtjeva za pritvor Sakiba Mahmuljina, Tužilaštvo BiH je navelo mogućnost bijega i uticaja na svjedoke, ali nije naglašeno uznemirenje javnosti. To je, izgleda bio ključni razlog što je pušten da se brani sa slobode. Kako god, znam mnoge koji su izmakli iz ruku Mahmuljinovim mudžahedinima, ili su im pali u šake, pa pukom srećom preživjeli. Oni su izuzetno uznemireni već 20 godina. Ne samo zbog Mahmuljina, već i zbog raznih Abu Hamzi koji su se godinama poslije rata u BiH bavili malom privredom i gostovali po televizijama, bezbrižno, svjesni zasluga za “odbranu Bosne od agresora”.

A svjestan situacije je i sam Mahmuljin. Na ročištu o pritvoru, sudiji je značajno rekao da je “lično istraživao svoj predmet i utvrdio da tu nema nikakve njegove odgovornosti”. Dokaz je toliko pouzdan da predlažem tužilaštvu da odmah odbaci sve optužbe i pusti ga da uživa u penziji gdje ga niko neće uznemiravati.

Press