Željku Stevanoviću (50) iz Banjaluke, koji je u martu prošle godine, u neuračunljivom stanju bombom ubio vozača banjalučkog “Autoprevoza” Boru Topića (55), produžena je mjera obaveznog liječenja u Psihijatrijskoj klinici u Sokocu na još godinu dana, saznaje Press.

Odluku o produženju prisilnog i obaveznog liječenja donio je Osnovni sud u Banjaluci, koji je drugu godinu zaredom prihvatio nalaz vještaka psihijatrijske struke o Stevanovićevom zdravstvenom stanju.

Stevanović je 27. juna prošle godine u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na obavezno psihijatrijsko liječenje u klinici zatvorenog tipa, jer je 13. marta 2014. godine u autobus “Autoprevoza” ubacio ručnu bombu, a u eksploziji je poginuo vozač Boro Topić, dok su lakše povrijeđeni putnici Goran Pećanac i Ivan Ivanović.

U presudi je navedeno da Stevanović pati od paranoidne šizofrenije i budući da je neuračunljiv i da nije mogao da shvati posljedice onog što je učinio, nije mu se mogla izreći klasična zatvorska kazna. Umjesto toga upućen je na psihijatrijsko liječenje, koje je prema prvoj odluci suda bilo određeno na šest mjeseci. U decembru prošle godine odluka je produžena na još godinu dana, što je i sada učinjeno.

Podsjetimo, motiv zločina bila je osveta, jer je Topić 6. marta 2010. godine izbacio Stevanovića iz autobusa zbog neplaćanja karte za gradski prevoz. Iz osvete Stevanović je sutradan zapalio Topićev automobil “mazda 323”, za šta je osuđen na četiri mjeseca uslovno. Zanimljivo je da je Stevanović još tada u svojoj izjavi rekao da će “ubiti Topića”, jer mu je nanio ogromnu sramotu.

Press