Izjava /bošnjačkog člana Predsjedništva BiH/Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nelegalnu kosovsku državnost je više udar na BiH nego na Srbiju, jer je to direktno prizivanje podrivanja ustavnog poretka BiH, rekao je Srni politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

On je ukazao da je za takvu odluku u BiH potreban konsenzus sva tri naroda, odnosno njihovih legitimnih predstavnika, “pa je otuda jasno da je to nemoguće, jer bi srpski narod blokirao tu vrstu odluke”.

“To što je rekao Izetbegović jeste jedna vrsta prijetnje da će u BiH doći do pokušaja prevrata ili puča, odnosno pokušaja suspenzije državnog uređenja nauštrb Republike Srpske i srpskog naroda, jer samo takva BiH, koja bi anulirala na nasilan način Dejton, mogla bi da prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu”, rekao je Anđelković.

On je ocijenio da ne bi trebalo olako posmatrati Izetbegovićevu izjavu i upozorio da ona predstavlja prizivanje novih sukoba u BiH.

“Ovo treba shvatiti ozbiljno, jer ovo je od Izetbegovića prizivanje novih sukoba u BiH i stvaranje ozbiljnih tenzija, koje mogu da ugroze mir na Balkanu”, zaključio je Anđelković.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je za “Dojče vele” da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da planira da to učini.

Izvor: SRNA/RTRS