Pravobranilaštvo Republike Srpske žaliće se Kantonalnom sudu u Goraždu na presudu Opštinskog suda iz tog grada , kojom se Republika Srpska obavezuje da isplati blizu milion maraka Islamskoj zajednici BiH na ime naknade štete za rušenje Turhan-Emin begove džamije u Ustikolini.

U slučaju pravosnažnosti presude, u šta ne vjeruju u Pravobranilaštvu RS,isplata bi bila prema Zakonu o unutrašnjem dugu putem emisije obaveznica na period od 20 godina.

U Pravobranilaštvu RS ne vjeruju da će presuda biti presedan koji bi mogao poslužiti za nove tužbe protiv Srpske. Uvjereni su da će Kantonalni sud u Goraždu uvažiti žalbeni argument da je nastupila zastara predmeta, ako ne uvaži uputiće apelaciju Ustavnom sudu BiH. S druge strane, u Islamskoj zajednici BiH očekuju da će presuda biti realizovana.

Turhan-Emin begova džamija u Ustikolini izgrađena je sredinom 15. vijeka, po dolasku Turaka na ove prostore.

Turhan-Emin begova džamija u Ustikolini bila je u zoni ratnih dejstava.Granatirana je, a potom srušena u aprilu 92. godine. Za Pravobranilaštvo RS važan detalj, jer je VRS formirana kasnije, 12.maja 92. godine .

„Sve štete koje su nastale prije tog datuma snosi i isplaćuje Republika Srbija.Praksa sudova u Republici Srpskoj je takva da kada su primala ovakve tužbe i vidjeli taj datum svi su se oglašavali mjesno nenadležnim i upućivali Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu“, izjavila je Danijela Novaković glavni pravobranilac RS.

Pravobranilaštvo RS, ali i IZ BiH svjesni su da ulaze u mukotrpan sudski proces koji se može završiti i u Strazburu.Dosadašnja sudska praksa da se tužbe odbacuju zbog zastare, ide u prilog Republici Srpskoj.

„Poznat Vam je slučaj Ferhadija, u toj pravnoj stvari Ustavni sud BiH je zauzeo stav da je došlo do zastare i u cjelosti odbio tužbu“, napominje Novakovićeva.

„Mislim da će oni ići sa žalbom, a mi idemo do kraja s odgovarajućim pravnim lijekovima, jer to je sudbina ovakvih slučajeva.Strazbur će sve češće biti naša adresa za podizanje raznih tužbi ili za završetak određenih postupaka“, izjavio je Senaid Zajimović direktor Vakufske direkcije BiH.

Tužba je podnijeta 1998. godine, šest godina nakon rušenja,što je izvan roka od pet godina u kome stranka može prema Zakonu o obligacionim odnosima RS tražiti nadoknadu.Presuda goraždanskog suda za Islamsku zajednicu BiH je više od novca.

„Oni koji su to uradili prema našim sakralnim objektim ipak na kraju kao neku vrstu lekcije dobiju da se nije isplatilio to da urade“, kaže goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Zanimljivo je da je presudom protiv Republike Srpske od optužbi oslobođena BiH, koja je bila prvooptužena u ovom predmetu.Džamija u Ustikolini obnovljena je 2007. godine,sa minaretom visokim 60 metara, daleko višim nego što je bio prije rata.

RTRS