Apelaciono odjeljenje Suda BiH prolongiralo je raspravu o žalbi Pravobranilaštva Republike Srpske na prvostepenu presudu Sudu BiH kojom se pravo vlasništva na blizu 12.000 kvadratnih metara u Han Pijesku utvrđuje na BiH.

Sudija Dinka Bešlagić-Čovrk obavijestila je zainteresovane strane da će odlučivati o žalbi tek kada pravobranilaštva Republike Srpske i BiH dostave punomoć za zastupanje u ovom predmetu.

U Izjavi za našu TV, pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković kaže da je njena zamjenica iz Istočnog Sarajeva imala sva zakonska ovlaštenja da zastupa Srpsku u ovom predmetu. Novakovićeva smatra da Sud BiH ovakvim postupcima želi da izbjegne donošenje odluke, kojom se poništava prvostepena presuda na štetu Srpske.

Pravni presedan je tražiti punomoć za zamjenika koji prema Zakonu o pravobranilaštvu RS ne samo da ima punomoć već ista ovlaštenja kao pravobranilac da zastupa Srpsku pred sudovima. Zato će Pravobranilaštvo Srpske umjesto ovlaštenja Sudu BiH poslati fotokopiju Zakona, ali i Pravilnik o službenoj legitimaciji.

– Šta se dešava sa dopisom drugostepenog vijeća Suda BiH nama nije poznato, ali evidentno je da se nastoji što duže kupiti vrijeme da se ne donose odluka po žalbi jer mi smatramo da je žalba osnovana, rekla je Novakovićeva.

A Republika Srpska žalila se na odluku Suda BiH iz jula prošle godine. Tada je sudija Anđelko Marijanović presudio da se 11.474 kvadratna metra zemljišta i vojni objekti u opštini Han Pijesak uknjiže kao vlasništvo BiH, što je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove odbila da uradi.

– Da se radi o imovini kloja je vlasništvo Republike Srpske, a ne kako je presuđeno prvostepenom presudom imovinom BiH, dodala je Novakovićeva.

Ukoliko bi se u drugostepenom postupku potvrdila presuda sudije Anđelka Marijanovića, utro bi se put za uknjižavanje preostale 22 perspektivne vojne lokacije u Srpskoj na MO BiH. Srpska to ne može da dozvoli jer je imovina u entitetima vlasništvo entiteta.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da će zbog toga Srpska iskoristiti sva pravna sredstva koja su joj na raspolaganju.

Bh vlastima žuri se da do 8. jula i Samita NATO-a u Poljskoj otklone ključnu prepreku za aktiviranje Akcionog plana za članstvo tj. da uknjiži perspektivnu vojnu imovinu na BiH. To su već uradili u Federaciji i sada na to pritišću vlasti u Srpskoj.

RTRS