Sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji između Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) biće potpisan danas u Banjaluci, saznaje Press. Prema tvrdnjama odlično upućenog izvora našeg lista iz vrha MUP-a RS, direktor Policije RS Gojko Vasić i direktor SIPA Perica Stanić danas će potpisati sporazum, čime će biti prevaziđeni problemi u saradnji ove dvije policijske agencije.

odsjećamo, problemi su nastali prošlog četvrtka tokom akcije SIPA u Novom Gradu, u kojoj je izvršen pretres policijske stanice u tom gradu, nakon čega su Vlada, a potom i Narodna skupština RS, usvojili zaključke prema kojima se prekida saradnja svih institucija RS sa SIPA, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

Naš sagovornik tvrdi da je za MUP RS prihvatljiv prijedlog sporazuma koji je sačinila SIPA, ističući da će on danas biti potpisan, osim ako se ne desi nešto nepredviđeno, kao prije dva dana, kada je potpisivanje sporazuma odgođeno zbog smrtnog slučaja, odnosno zato što je tog dana bila sahrana oca direktora Policije RS Gojka Vasića. Pored toga, nastavlja on, nije isključeno da će politika umiješati prste u cijelu priču i onemogućiti prevazilaženje problema, ali ističe da su male šanse da će se to desiti.

Ratni drugovi
SIPA i dalje hapsi!

Pripadnici SIPA su po zahtjevu Tužilaštva i nalogu Suda BiH, od četvrtka kada su Vlada i Narodna skupština RS usvojile zaključke o prekidu saradnje s ovim institucijama, na području RS uhapsili osam Srba osumnjičenih za ratne zločine. Od toga su šestorica uhapšena na području Laktaša i Gradiške i po jedan u Banjaluci i Zvorniku. Ovim hapšenjima broj uhapšenih Srba u decembru ove godine popeo se na 13, dok su u istom mjesecu prošle godine uhapšena 34 Srbina pod sumnjom da su počinili ratni zločin.

– „Federalni Dragan Lukač”, tačnije direktor Federalne uprave policije, traži od direktora SIPA da i s njim potpiše sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji, u čemu ima podršku ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare. Pored toga, i kantonalni ministri unutrašnjih poslova po političkom diktatu počeli su da traže da i s njima budu potpisani sporazumi o saradnji. Zbog svega toga, direktor SIPA Perica Stanić će sporazum koji potpiše s MUP-om RS najvjerovatnije potpisati i sa svim ostalim policijskim agencijama u BiH – uvjerava naš sagovornik.

On dodaje da su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić u nedjelju postigli dogovor o prevazilaženju problema, ističući da je dogovor postignut samo zato što se njih dvojica poznaju iz ratnog perioda, kada su zajedno bili na prvoj liniji i krvarili za RS.

Neobrano grožđe

– Lukač i Mektić se odlično poznaju i složili su se da se ni po koju cijenu ne smije desiti da Srbi upere oružje jedni na druge. Prvi čovjek MUP-a RS na tom sastanku odigrao je veoma važnu ulogu, jer je prihvatio da bude postignut dogovor o nastavku saradnje sa SIPA da bi bili izbjegnuti eventualni sukobi. Međutim, sada se sve dovodi u pitanje, jer je politika umiješala prste, tako da potpisivanje sporazuma koče iz FBiH – objašnjava naš sagovornik.

On ističe da se i politički vrh RS našao u neobranom grožđu, jer su s jedne strane tražili potpisivanje sporazuma sa SIPA, a s druge strane su iznosili tvrdnje da je SIPA neustavna kategorija, tako da su sami sebe dovodili u kontradiktornu situaciju.

Direktor SIPA Perica Stanić nije želio da govori o detaljima sporazuma, kao ni o tome da li će ga potpisati. Samo je kratko rekao da je on opredijeljen za to da se nesporazum u vezi sa saradnjom SIPA i MUP-a RS što prije prevaziđe.

– Mogu samo reći da sam voljan da ovaj problem bude prevaziđen. Kao prvi čovjek SIPA, neću praviti opstrukcije i postupaću u okviru zakona, jer u cijeloj ovoj priči ispaštaju samo građani – kaže Stanić.

Press