Destabilizacija Republike Srpske i njenih institucija, jedan je od razloga zašto su se u javnosti pojavile dezinformacije o navodnoj istrazi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, smatraju analitičari.

Opravdano se postavlja pitanje zašto se o svemu još ne oglašava Tužilaštvo BiH i ne stavi tačku na priču kojom pojedinci i neki mediji vode svoje istrage i tako spinuju javnost.

Tužilaštvo i dalje ćuti. Povodom medijskih spekulacija, oglasio se samo šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH i zamjenik glavnog tužioca, Božo Mihajlović. I demantovao navode…

– Danima pratim medijske natpise koji se pozivaju na istragu Tužilaštva BiH, ali to nije tačno – rekao je Mihajlović.

Kako se ne bi stekao utisak da je Tužilaštvo BiH neizjašnjavanjem po pitanju ovih medijskih navoda, stalo na stranu istih onih koji i plasiraju neistine, ova institucija trebalo bi što prije da se oglasi i demantuje navode. Ovo je neophodno, kako pojedinci i pojedini mediji ne bi vodili svoje istrage i na taj način spinovali javnost, izričit je analitičar Predrag Ćeranić.

– Tužilaštvo bi trebalo da se oglasi kako bi se prekinule manipulacije, i kako bi zaista javnost Republike Srpske pa i BiH znale o čemu se tu radi – smatra Ćeranić.

U politiičkoj borbi postalo je sve dozvoljeno, pa ovakve laži i dezinformacije nisu iznenađenje – mišljenja je Ćeranić. Mediji su najbolje oruđe u ovoj borbi za vlast.

– Sve to ima za cilj da se stvori jedna vrlo ružna slika o Republici Srpskoj, o njenim institucijama, pa i kod građana Srpske kod kojih treba da bude prisutna jedna apatija i da im bude sasvim svejedno da li će o političkom životu i uopšte sudbini građana da se odllučuje u Banjaluci ili Sarajevu – ističe Ćeranić.

Nikome nije cilj da se istraga sprovede i da se stvari dovedu do kraja, već da se stvori negativna atmosfera, kojom će se uticati na javno mnjenje, smatra vojno-politički analitičar Gostimir Popović.

– Posljednje aktivnosti koje su došle iz objavljenih sredstava javnih informisanja govore da se pravi medijska uvertira ili priprema za neko veoma, veoma vruće proljeće i udarili su ne samo po cijeloj Republici Srpskoj nego direktno po njenom predsjedniku sa najnižim nivoom neistina, ogovaranja, na neki način pokušavanja stvaranja u javnosti slike da je prvi čovjek Republike Srpske maltene kriv – kaže Popović.

Politiku koju već 15 godina propagiraju Bošnjaci, počeli su da zastupaju i Srbi, a to je najveća opasnost – poručio je šef predstavništva Srpske u Americi Obrad Kesić. Etiketirnje Srpske, kao najnestabilijeg dijela BiH, i diskreditovanje legitimiteta njenih institcija – nije novina.

– Ako Srbi ne poštuju sopstvene institucije u Republici Srpskoj i političke stranke ne koriste ih kao predmet za borbu za vlast,onda ne možemo očekivati da će drugi da poštuju naše institucije – rekao je Kesić.

Stručnjaci se nadaju da će javnost u Republici Srpskoj, pravosudni organi, određeni predstavnici Srpske, advokati, sudije i pravnici dati svoju riječ o ovom pitanju i da će se na taj način dati jasan odgovor Tužilaštvu BiH.

RTRS