Politički analitičar Gostimir Popović rekao je da nije nikakvo čudo što je samo šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH Božo Mihajlović izjavio da Tužilaštvo BiH ne sprovodi istragu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer su i te institucije “u službi onih koji rade protiv Srpske”.

“Nadam se da će javnost u Republici Srpskoj, a možda čak pravosudni organi u Srpskoj, predstavnici udruženja advokata, pravnika, sudija i drugih da kažu svoju riječ i odgovore toj zajedničkoj instituciji, ako je uopšte zajednička”, rekao je Popović.

On je ocijenio da posljednje aktivnosti koje su došle iz sredstava javnog informisanja, iz Federacije BiH, i što je vrlo žalosno, iz Republike Srpske od Televizije BN, govore da se pravi medijska uvertira za veoma “vruće proljeće”.

“Udarili su, ne samo po cijeloj Srpskoj nego direktno po njenom predsjedniku, i to sa neistinama, ogovaranjima i na neki način pokušajem stvaranja u javnosti slike da je prvi čovjek u Srpskoj, maltene, već kriv”, upozorava Popović.

On je naglasio da je sve to dio “cjelokupnog projekta” u koji se Televizija BN “uključila vrlo nepristojno i vrlo aktivno”, te u to ulažu “više energije nego u promociju bilo čega u Republici Srpskoj”.

“To predstavlja vrlo opasan put i vrlo opasnu pripremu, i bilo bi dobro kad bi ostala sredstva javnog informisanja u Republici Srpskoj jasno pokazala da se ne slažu sa takvim odnosom prema javnosti i takvim vrstama uređivačkih politika”, rekao je Popović.

Šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH Božo Mihajlović izjavio je da Tužilaštvo BiH nije donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika.

“Nikakvu zvaničnu istragu Tužilaštvo BiH nije pokrenulo protiv Dodika. Јa sam šef Odjeljenja za organizovani kriminal, ja znam ko šta radi”, istakao je za “Dnevni avaz” Mihajlović, koji je i zamjenik glavnog tužioca BiH.

Televizije BN i N1 objavile su ranije da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako navode, nezakonitosti u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, odnosno kreditom u Pavlović banci.

SRNA/RTRS