Potvrda da se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ne sprovodi bilo kakva istraga stigla je od zamjenika glavnog tužioca Tužilaštava BiH Bože Mihajlovića. U Tužilaštvu BiH i dalje navode da ne mogu da daju komentare na ovu temu.

Politički analitičari upozoravaju da je na sceni već počelo sprovođenje plana direktne diskreditacije i kriminalizacije predsjednika Republike Srpske. Tvrde da se plan sprovodi po narudžbi međunarodne zajednice uz podršku opozicije, pojedinih medija i nevladinog sektora.

Ove naslove prije nekoliko dana prve su objavile televizije BN i N1. Mnogi se pitaju da li je ovo medijska uvertira i potvrda plana o rušenja aktuelne vlasti u Srpskoj, koji je objavio portal ISKRA, a u kojem je navedeno, da će u njegovoj realizaciji učestvovati i ove dvije medijske kuće. Sve je ipak demantovao zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjeljenja za organizovani i privredni kriminal u Tužilaštvu BiH Božo Mihajlović.

“Nikakvu zvaničnu istragu Tužilaštvo BiH nije pokrenulo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Јa sam šef Odjeljenja za organizovani kriminal, ja znam ko šta radi”, kaže Božo Mihajlović.

On zna, ali ne i ostali u Tužilaštvu. Dva dana nakon što su N1i BN objavile ovu vijest, nisu htjeli potvrditi niti demantovati sprovođenje istrage.

Stručna javnost uvjerena – protiv institucija Srpske rade Tužilaštvo i Sud BiH. Odluka Ustavnog suda o ukidanju 9. januara Dana Republike Srspke, upadanje Sipe u policijsku stanicu u Novom Gradu, optuživanje predsjednika Dodika da je učestvovao u navodnoj aferi “zlato”, konstatna hapšenja i procesuiranja Srba za navodne ratne zločine -potvrda su njihovih sumnji.

“To je sve skupa jedna cjelina koja djeluje štetno prema osnovnim institucijama u RS, vjerovatno zbog toga što oni smatraju da je glavna prepreka ulaska BiH u NATO i još neke druge stvari koje su vezane za imovinu RS, poput vojne imovine. Oni smatraju da je predsjednik RS direktna smetnja u ostvarenju nekih ciljeva koje je postavila međunarodna zajednica”, ocjenjuje Emil Vlajki, politički teoretičar.

U SNSD-u smatraju da je očigledno da opozicija svesrdno pomaže u ostvarenju ovih planova međunarodne zajednice. Kažu, za poslušne stiže i nagrada pa je tako SDS bivšeg ambasadora BiH u Ruskoj Federaciji Gordana Milinića nagradio funkcijom direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH. Ista je priča i o navodnoj aferi kredita u Pavlović banci, kažu u SNSD-u. Mišljenje dijele bivši kadrovi SDS-a.

“Oni zapravo i u jednom i udrugom slučaju provode zamisao i želju stranaca u BiH da se RS destabilizuje a nakon toga i diskredituje kao relevantan činilac u BiH. Žalosno je i pogubno za Republiku Srpsku da upravo Srbi iz RS očitovani u opoziciji tzv. Savezu za promjene su glavni izvođači tih radova”, kaže Milica Marković, SNSD-ov poslaniku Parlamentamentu BiH.

“Ono što je suština je da se govori samo o kriminalu u RS ali se ne govori o kriminalu u Federaciji BiH i zato su krivi naši predstavnici u zajedničkim Institucijama jer oni govore da je samo RS kriminalizovana”, kaže Darko Banjac, šef Kluba poslanika SDSK-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Ostaje nejasno zašto Tužilaštvo nije odmah dalo jasan odgovor na pitanje da li je pokrenuta istraga u ovom slučaju i da li je na taj način postalo dio medijskog spinovanja. Za stručnu javnost odgovor jasan -Tužilaštvo nije odustalo od istrage protiv predsjednika Dodika samo će je sprovesti u nekoj drugoj formi nakon novogodišnjih i božićnih praznika, kako je i predviđeno u planu o rušenju institucija Srpske, a koji je obavio portal ISKRA.

RTRS