Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da se protiv Republike Srpske vodi hibridni rat sa širokom lepezom adaptirajućih aktivnosti, čiji se kreatori prilagođavaju situaciji i svoju djelatnost usmjeravaju na stvaranje ekonomskih pritisaka, vode informacijski rat i klasičnu propagandu šireći defetizam, dezorijentaciju, nesigurnost i strah.
Napominjući da je hibridni rat postao glavni tip međunarodnog konflikta, Ćeranić je upozorio da je i cijeli Balkan izložen čitavom arsenalu metoda ovog tipa rata.

“Neoosmanske pretenzije Turske prema Balkanu, Iraku, Siriji i Jermeniji su poznate. Erdogan ima nevjerovatne aspiracije prema tuđim teritorijama. Po njemu turska imperija treba da obuhvati većinu grčkih ostrva /Lezbos, Rodos, Krit/, Peloponez, i veći dio Balkana”, piše Ćeranić za Fond strateške kulture.

Ćeranić dodaje da je, s druge strane, SAD i Velikoj Britaniji poznato da ne mogu kontrolisati vezu Evrope i Azije ako ne kontrolišu Balkan, pogotovo Srbiju, Republiku Srpsku i Makedoniju.

“Na taj način bi ujedno kontrolisali EU i buduće benefite od novog ‘puta svile’, čime bi uslovljavali Kinu i Rusiju. Stoga NATO planira da inkorporira Srbiju i BiH, kako bi opkolio Rusiju, ostvario kontrolu puta prema Evroaziji i Centralnoj Aziji”, smatra Ćeranić.

Govoreći o djelovanju predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i pojedinih ambasadora, Ćeranić ističe da su njihovi stavovi nekonzistentni, neprimjereni, i ne doprinose stabilnosti i pomirenju u BiH.

“Ako se izjave uporede može se zaključiti da su sinhronizovane, podudarne, ali uvijek različite konotacije. Širok je dijapazon izjava tipa da ‘Srpska mora poštovati Dejton’ /što je standardna zamjena teza, jer su svi potezi koje Srpska povlači u funkciji odbrane Dejtona/ do izjava o pravu na referendum, koje su komplementarne s izjavama liderima opozicionog Saveza za promjene da referendum ne treba koristiti zbog svake ‘sitnice’, da referendum ne treba profanisati i slično”, napominje Ćeranić.

On podsjeća da je američki ambasador u BiH Morin Kormak na “Tviter” nalogu napisala da se nada da će u sljedećoj godini biti uhapšen bar jedan korumpirani političar i dodaje da je jasno da se misli na čelnike SNSD-a, partije Milorada Dodika, i njima bliske ljude u poslovnom svijetu.

S druge strane, primjećuje Ćeranić, niko ne pokreće pitanje kako je potrošeno 10 milijardi dolara doniranih Federaciji BiH /FBiH/ odmah nakon završetka rata, iako su u javnosti odavno prisutne optužbe da je veći dio donacija pokraden.

“U FBiH kao da nema korupcije, nezaposlenih, siromaštva. Zapadna nomenklatura u Sarajevu, radi dramaturgije, saziva hitnu sjednicu Savjeta za provođenje mira, čime sama sebi daje dodatnu snagu. Srpskoj se povodom odluke Vlade o prekidu saradnje sa Tužilaštvom i Sudom BiH prigovara da mora poštovati vladavinu prava. To u praktičnom smislu predstavlja dodatno ukazivanje na metu – Srpsku i SNSD koji je sada vodi”, smatra Ćeranić.

On dodaje da se poređenjem izjava “izmanipulisanog dijela opozicije”, odnosno pojedinih opozicionih lidera u Srpskoj, uviđa velika sličnost u pogledu izbora tematike, aktera, ličnosti i institucija Srpske koje su mete.

“Zapadna nomenklatura u Sarajevu odustala je od namjere da predsjednika Dodika javno označi kao diktatora ili teroristu, a odustali su i od oružanog napada, jer je to procijenjeno kao potpuno pogrešan potez. Opredijelili su se za perfidnije metode. Zapad računa na srpsko-srpske sukobe i nemire”, upozorava Ćeranić.

On smatra da je zbog svega toga za očekivati dalje demonizovanje predsjednika Srpske, Vlade Srpske, a naročito policije, te da je u planu da se Banjaluka okvalifikuje kao generator krize i sukoba.

“Od opozicije se očekuje da borbu institucija Srpske za očuvanje nadležnosti okvalifikuje kao izazivanje sukoba radi odbrane predsjednika Dodika i ‘njegovih kriminalaca’. Sve ukazuje da je u pripremi primjena nasilja ukomponovana u političke pritiske. Računa se na defetizam koji se planski stimuliše i na to da će dio pozicije napustiti vladajuću koaliciju uz obrazloženje da ‘neće da ginu za Dodika”, naglašava Ćeranić.

On je ocijenio da za opstanak Srpske u njenim institucijama treba da shvate da je borba za um i dušu svakog pojedinca danas najvažniji front i da se preko kulturnih mreža, civilne zaštite i MUP-a treba vratiti na vrijednosti društvene samozaštite, kao što su prepoznavanje agitatora, provokatora, nepoznatih grupa čudnog ponašanja.

“Potrebno je držati predavanjima o terorizmu, objasniti kako reagovati u slučaju terorističkog akta i kome javiti na uočene sumnjive aktivnosti”, zaključio je Ćeranić.

SRNA