Savez sindikata RS (SSRS) organizovaće javne proteste protiv donošenja novog zakona o radu, odlučeno je juče na sjednici generalnog vijeća i predsjedništva ovog sindikata.

Ranka Mišić, predsjednica SSRS, izjavila je da će datum organizovanja protesta biti poznat kada se Vlada izjasni da li će i kada uputiti novi zakon o radu u proceduru, što će, kako naglašava, biti mimo volje sindikata.

– Iskazaćemo nezadovoljstvo zbog neuvažavanja naših stavova, smanjenja radničkih prava i eventualnog donošenja novog zakona o radu, mimo volje radnika RS. Ne prihvatamo donošenje novog zakona o radu kojim će biti umanjena prava radnika i odbijamo da učestvujemo u radnoj grupi koja bi radila na usaglašavanju takve radne verzije zakona – poručila je Mišićeva.

Kolektivni ugovor

Ona je pozvala Vladu i Uniju udruženja poslodavaca RS (UUPRS) da ne odbijaju stavove i zahtjeve SSRS koji se odnose na radno zakonodavstvo, razgovore u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom i utvrđivanjem iznosa najniže plate.

– Tražimo da ih uvaže kao mišljenje jednog od socijalnih partnera i sjednu za pregovarački sto, kako bi se aktivno uključili u socijalni dijalog. Nije tačno da je SSRS opstruisao razgovore sa UUPRS i Vladom, odnosno da plašimo radnike da je radna verzija zakona o radu loša i da ništa ne valja. Nikada to nismo rekli, nego da je konceptualno tako urađena da se ne može djelovati ozbiljno i nešto promijeniti nabolje – istakla je Mišićeva.

Ona je ocijenila da je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović “obmanuo radnike i građane” govoreći da neće biti umanjena radnička prava.

– Radna verzija novog zakona smanjuje temeljna radnička prava i nudi prava čije je ostvarivanje nemoguće ili isključivo u rukama poslodavca – poručila je Mišićeva.

U UUPRS naglašavaju da se ne plaše protesta, na koje će, kako ističu, izaći samo neradnici.

– Samo se oni plaše novog zakona! Neradnici i oni koji se grčevito bore za očuvanje svojih interesa i privilegija. Novi zakon ni u jednom segmentu ne ide protiv radnika, tako da su smiješne priče sindikalaca – kaže za Press predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

On dodaje da će novim zakonom biti stvorena zakonska regulativa za funkcionisanje sistema.

– Postojeći zakon nije loš, ali je neprimjenjiv! Ni mi nismo zadovoljni nekim odredbama radne verzije, zbog čega pregovaramo i pokušavamo da dobijemo najbolje zakonsko rješenje. S druge strane, sindikalci se bore za “status kvo”, prijeteći protestima koji će zasigurno doživjeti pravi fijasko – poručuje Škrebić.

Ministar Milenko Savanović naglašava za Press da sindikalci imaju puno pravo da organizuju proteste, ali da mu nije jasno zašto su se odlučili na ovaj korak.

– Kao socijalni partner, Vlada je dala sve od sebe da maksimalno izađe u susret drugim socijalnim partnerima. Sindikalci nisu htjeli da razgovaraju, a mi ih na to nismo mogli natjerati. Međutim, ni oni, niti bilo ko drugi, ne može diktirati kakav će zakon biti. Na nama je obaveza i odgovornost da donesemo kvalitetan zakon, primjeren vremenu i od kojeg će najviše koristi imati radnici i oni koji su nezaposleni. Nastavljamo pregovore sa poslodavcima i nadamo se da će novi zakon uskoro biti upućen u skupštinsku proceduru. Dosta je bilo nadmudrivanja – poručuje ministar.

Belenzada: “Peru” se protestima!

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada kaže za Press da će SSRS organizovanjem protesta pokušati da se pred radnicima riješi odgovornosti  za zakon koji će biti usvojen.

– Za sve što bude nepovoljno u ovom zakonskom rješenju, pravdaće se da nisu krivi, odnosno da nisu pregovarali. To je van pameti, jer je upravo SSRS najodgovorniji za sudbinu radnika, s obzirom na to da se finansiraju od sindikalnih članarina. Protesti će, kao i do sada, biti i proći, a istinski radnički problemi ostaju malo duže – upozorava Belenzada.

Nelogična odluka

Premijerka RS Željka Cvijanović takođe smatra da je Vlada uložila mnogo i pokušala da poboljša odnose dva socijalna partnera, znajući da je u pitanju važan zakon.

–  Zbog toga mi je nelogično da SSRS ne učestvuje u razgovoru o pravima radnika, ali njihovu odluku ćemo poštovati – poručila je juče Cvijanovićeva.

Ona je dan ranije izjavila da će Vlada, ako sindikalci pristanu na pregovore, prolongirati donošenje novog zakona o radu na dodatnih mjesec dana.

– U suprotnom, Vlada će zakon usvojiti do kraja godine – istakla je Cvijanovićeva.

Press