Vlada turskog predsjednika Redžepa Erdogana igra direktnu ulogu u sponzorstvu, naoružavanju, pomaganju i vojnoj podršci svih aspekata terorizma u Siriji, navodi se u tekstu kanadskog Centra za istraživanje globalizacije.

U tekstu pod naslovom “Turska: kriminalna država, NATO država” navodi se da Turska podržava sve od Slobodne sirijske armije do grupe Džabhat al-Nusra i “Islamske države”.

Sada se u i Turskoj otvoreno govori da je ta zemlja direktno umiješana u podstrekavanje i podršku rata protiv Sirije sa konačnim ciljem zbacivanja sirijske vlade koju će zamijeniti odgovarajući kandidat, “koji će biti podoban i za predsjednika i za `Muslimansko bratstvo`”.

“To više nije teorija zavjere, već činjenica koja u prvi plan ističe zlu ulogu jedne članice NATO-a u podstrekavanju brutalnog i krvavog rata zarad postizanja svojih ciljeva”, navodi se u analizi.

Autor Erik Drajcer /Eric Draitser/ navodi da je Turska umiješana u različita krivična djela, od kojih su neka u domenu ratnog zločina, i to podrška terorizmu, umiješanost Vlade u agresiju protiv svojih susjeda i drugih svjetskih sila, represiju novinara i drugih koji su iznijeli istinu na svjetlo dana.

“Postaje jasno da je pod Erdoganom Turska postala ratoboran akter koji zastupa hegemoniju i pokazuje potpuno nepoštovanje ljudskih prava i suvereniteta”, navodi se u tekstu.

U tekstu se ističe da se kriminalnost Erdoganove vlade može grupo podijeliti u nekoliko kategorija: agresija protiv suverenih država, materijalna podrška međunarodnom terorizmu i sistematsko kršenje ljudskih prava.

Osim toga, krivična djela uključuju i korupciju, te promovisanje i podršku fašističkih bandi.

“Međutim, upravo njena podrška međunarodnom terorizmu izdiže se iznad ostalih jer stavlja Tursku u poziciju jedne od najznačajnijih pristalica i pomagača globalnog terorizma”, navodi se u tekstu.

U tekstu se poziva da je vrijeme da se zaboravi iluzija da je NATO vojna alijansa koja brani pravdu, ljudska prava i vladavinu zakona. “Turska, članica NATO-a je mafijaška država kojom upravlja kriminalni režim”, navodi se u tekstu.

Autor navodi da je Sirija samo poligon za terorističke grupe koje direktno ili indirektno sarađuju sa vladom Erdogana.

“Dodatno je evidentirano i sada činjenično dokumentovano da je vlada Erdogana direktno umiješana u transfer hemijskog oružja u ruke pripadnika `Islamske države`”, navodi se u tekstu.

SRNA