Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske kasno noćas su usvojili Zakon o radu i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku. Za navedene zakone glasalo je 49 poslanika, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Zakonom o radu uređuje se radni odnos, prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i drugi odnosi po osnovu rada u Republici Srpskoj.

Usvajanjem ovog zakona Republika Srpska izvršava jednu od najznačajnijih obaveza preuzetih potpisivanjem Reformske agende, koju su potpisale sve parlamentarne stranke u Srpskoj i BiH.

Vlada Republike Srpske prihvatila je više amandmana klubova SNSD-a, DNS-SRS, Socijalističke partije, nezavisnog poslanika Ilije Stevančevića i Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima uređena je nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.

Ovim zakonom uređena su i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva.

Vlada Republike Srpske prihvatila je amandmane Koalicije “Domovina” koji se uglavnom odnose na nacionalnu zastupljenost Bošnjaka i Hrvata u MUP-u Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad posebne sjednice.

 

Tok sjednice

00:15 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je Prijedlogom zakona o policiji i unutrašnjim poslovima uređena nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.
Lukač je rekao da su uređena i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je naveo da se uvode dva nova policijska ovlašćenja – prikupljanje obavještenja za lica koja je vjerovatno da bi mogla dati obavještenja o krivičnom djelu ili prekršaju, počiniocu ili drugim važnim okolnostima i protivdiverzioni pregled, a sve s ciljem što efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti Ministarstva.

“U cilju što efikasnije kontrole javnosti rada Ministarstva propisuje se da kontrolu ostvaruje predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština, odnosno Odbor za bezbjednost, Vlada, Ustavni sud, redovni sudovi i građani”, rekao je Lukač.

On je dodao da odluke i smjernice predsjednika Srpske iz oblasti bezbjednosti sprovodi Ministarstvo u skladu sa zakonom, koje je dužno da predsjednika obavještava o svim pitanjima od značaja za donošenje odluka iz te oblasti.

“Određeni portali su prenijeli da su sporne ove odredbe koje se odnose na nadležnost predsjednika Republike, a ovo su prepisane odredbe koje su bile u zakonu iz 2012, 2003. i 1998. godine”, podsjetio je Lukač.

Prema njegovim riječima, u ranijim zakonskim rješenjima postojale su i odredbe koje se odnose na policijska ovlašćenja, poput davanja upozorenja, izdavanja naređenja, legitimisanja, provjere i utvrđivanja identiteta lica i identifikacije predmeta, pozivanja lica i obavljanja razgovora, privođenja, sprovođenja i dovođenja lica ili privremenog ograničavanja slobode kretanja.

“Svi mogu provjeriti da su ova ovlašćenja bila u zakonima iz 2010. i 2014. godine. Sve što se danas pojavilo na portalima i u izjavama pojedinih poslanika koji su htjeli da ovo predstave kao korak ka policijskoj državi apsolutno nije tačno i riječ je o manipulaciji”, zaključio je Lukač.

Agencije