Široka koalicija partija iz Federacije, potpomognuta Savezom za promjene, koji se približio politici bošnjačkih stranaka, za krajnji cilj ima ustavnu legalizaciju pravnog nasilja, koje su godinama sprovodili visoki predstavnici u BiH, saznaju “Narodne“ iz krugova bliskih predstavnicima međunarodne zajednice u Sarajevu.
Na to su se, tvrdi naš izvor, obavezali u ljeto 2014. godine, aneksom sporazuma narodnjačkih partija, koji će još dugo skrivati od očiju javnosti.
Stoga ne treba da čudi što su partije iz RS, koje su vlast na nivou BiH, favoriti bošnjačke politike i međunarodne zajednice.
Predstavnici bošnjačkih partija žele da prije odlaska visokog predstavnika iz BiH u ustavni okvir uvrste poreze, pravosuđe, odbranu i obavještajno-bezbjednosne poslove, zbog čega su lideri dvije najjače bošnjačke partije zakopali ratne sjekire i prešli preko brojnih međusobnih optužbi i najžešćih uvreda. Obaveza koju su preuzeli prilikom ulaska u vlast, glavni je razlog zbog koga se partije, članice Saveza za promjene, protive održavanju referenduma o radu pravosuđa u BiH.
Ukoliko se održi referendum na kome bi većina građana zaokružila očekivani odgovor, poslanici Saveza za promjene ne bi imali hrabrosti da podrže ustavne promjene, jer bi to za njih predstavljalo političko samoubistvo.
Stoga je njihova aktivnost usmjerena na razbijanje priče o referendumu.
Od trenutka kada se odredi datum referenduma, SDS, PDP i NDP će raditi na tome da smanje izlaznost, jer je, prema Ustavu RS, referendum punovažan ako na njemu glasa natpolovična većina građana upisanih u birački spisak.
– Kada je Mladen Ivanić nedavno izjavio da smatra da nema uslova za neke velike promjene Ustava, vjerovatno je mislio da faktički neće biti velikih promjena, kada se sve ono što su nametali visoki predstavnici i legalizuje – dodao je naš izvor.
Jedan od mogućih scenarija je da SDS zvanično saopšti da je protiv ustavnih promjena, a da se, u dogovoru sa stranačkim vrhom, nekoliko poslanika “otme kontroli” i glasa za promjene. Poslije toga bi ih SDS “isključio” iz stranke i tako se pokušao oprati u javnosti Republike Srpske. U slučaju da budu dio vlasti nakon narednih opštih izbora, ne bi bili zaboravljeni prilikom raspodjele funkcija.
– To je opcija koju su već razmatrali SDS i SDA – tvrdi naš izvor.
S druge strane, predstavnici stranaka okupljenih oko SNSD-a, zalažu se za to da odlaskom visokog predstavnika treba preispitati sve nametnute zakone i odluke visokih predstavnika.
– Predstavnici RS u Sarajevu i Banjaluci različito gledaju na pitanje promjene Ustava, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Dok koalicija okupljena oko SNSD-a smatra, da se Ustav može promijeniti samo uz saglasnost Narodne skupštine RS i Parlamenta Federacije, te verifikaciju u Predstavničkom domu, Savez za promjene bi to učinio u Parlamentu BiH, bez prethodnih procedura u RS – dodaje naš izvor.
Ustav BiH može biti mijenjan i dopunjavan u Parlamentarnoj skupštini, koja uključuje dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu, ali s obzirom da je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, za svaku njegovu izmjenu potrebna je saglasnost dva entiteta i tri naroda.

Narodne novine