Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da su apsolutno neprihvatljive i za svaku osudu posljednje izjave Kristijana Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, na račun srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Komentarišući Šmitovu izjavu da se, kako je naveo, mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, Košarac je naglasio da su ovakve prijetnje izvan zdravog razuma i da je Šmit još jednom dokazao da se radi o građaninu opasnih namjera.

“Taj njemački građanin, svjestan da nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i da nema legitimitet visokog predstavnika, sada pribjegava prijetnjama i ucjenama legitimno izabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. To je suludo”, naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je potcrtao da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju niti će prihvatiti legitimitet Šmita kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

“Ma koliko se trudio da pokaže mišiće, lažno se predstavljajući kao visoki predstavnik i prijeteći legitimno izabranim zvaničnicima Republike Srpske, Šmit ostaje zmaj od papira. Posljednjim izjavama na račun predsjednika Dodika, Šmit je dospio na vrh liste u konkurenciji rekordnih gluposti koje u proteklom periodu slušamo od različitih stranaca i međunarodnih predstavnika”, poručio je Košarac.

On je istakao da je simptomatična činjenica da su sinhronizovane poruke određenih stranaca i predstavnika opozicionih političkih partija u Republici Srpskoj.

“NJemački građanin Šmit i lideri opozicije u Republici Srpskoj, prevashodno misleći na predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, u proteklim danima istupaju u javnost sa sličnim tezama i tvrdnjama. Nije novost, nego ustaljena praksa da dio međunarodne zajednice diktira politiku opozicije u Republici Srpskoj”, konstatovao je Košarac.

Prema njegovim riječima, njemački državljanin Šmit i dio međunarodne zajednice podržavaju bošnjačke političke predstavnike u zagovaranju modela da jedan narod u BiH drugom narodu bira političke predstavnike.

“Nažalost, ni opoziciji u Republici Srpskoj nije strano da prihvati takav model, jer u tome vidi svoju šansu. Očigledno je da sa određenim predstavnicima međunarodne zajednice razgovaraju političari poput Šarovića, jer je on njima podoban. `Oprali` su mu biografiju i njihov je dužnik, pa bespogovorno postupa po naređenju”, istakao je Košarac.

Za razliku od njih, dodao je Košarac, Dodik je glasovima srpskog naroda i građana Republike Srpske legitimno izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH i legitimno provodi politiku štiteći ustavni kapacitet Republike Srpske.

“Dodik je na prošlim izborima dobio više od 360.000 glasova. Građani Republike Srpske stoje iza politike Milorada Dodika i SNSD-a, što su jasno pokazali na prethodnim opštim i lokalnim izborima. Srpski narod i građani Srpske ne žele one poput Šarovića, koje preferira međunarodna zajednica”, poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice shvate da se mora poštovati izbora volja građana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da je nedopustivo njihovo miješanje u unutrašnja pitanja u zemlji.

“Neće biti sreće niti za jedan narod u BiH ako joj sudbinu budu krojili stranci, a kamoli ljudi koji se lažno predstavljaju i koji nemaju legitimitet, poput njemačkog državljanina Šmita”, zaključio je Košarac.

Autor: SRNA/ATV