Pljačka blindiranog vozila u septembru prošle godine na autoputu Banjaluka – Gradiška kada je ukradeno 617.000 maraka, u potpunosti je rasvjetljena, kažu u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

Sedam lica, od kojih je pet pripadnika Specijalne jedinice policije, jedan zaposlen u Agenciji za zaštitu “Sektor sekjuriti” i jedan vlasnik auto-placa, učestvovali su u ovoj pljački.

Za petoricu je Specijalno tužilaštvo Okružnom sudu predložilo određivanje pritvora, dok su dvojica puštena da se brane sa slobode. Oduzet je dio ukradenog novca, kao i nekoliko putničkih vozila.

Privođenje pripadnika policije pokazuje da nema zaštićenih od zakona i da će svako ko se ogriješi o zakon, po zakonu i odgovarati, poručio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Nezvanično, uhapšeni pripadnici Specijalne policije su Goran Paraš, Vladan Malić, Aleksandar Popović, Goran Јanjuz i Željko Inđić.

Lukač je izjavio da postoji mnogo pritisaka i napada na MUP, te podrivanja ove institucije na različite načine, uglavnom plasiranjem neistina ili poluistina.

Lukač je naglasio da MUP radi i da će i dalje raditi u skladu sa zakonom.

“MUP neće biti predmet obračuna u bilo čijim rukama i protiv bilo koga, već će raditi samo u skladu sa zakonom”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

pljacka-privodjenje specijalaca

On je dodao da će slučajevi, poput hapšenja pripadnika Specijalne policije za krivično djelo razbojništvo, uvijek biti sankcionisana, jer na taj način MUP čisti svoje redove od kriminalaca i onih koji su, zloupotrebljajući ovlaštenja, uniformu i policijsku značku, odlučili da se bave kriminalom.

“Svi oni, kada su došli u MUP kao mladi momci, nisu imali nijedan prekršaj. Borićemo se protiv takvih u našim redovima, bez obzira ko oni bili”, istakao je Lukač.

Darko Ilić, šef jedinice za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva RS, rekao je da su došli do saznanja gdje se nalazio novac, kako je podijeljen, a pronašli su dio novca kod više pripadnika i oduzeli ga, kao i dio imovine koju su stekli s tim novcem.

Ilić i Lukač su, između ostalog, istakli da je otkriveno da na dan pljačke nije radio niko od članova uhapšene grupe, a prve sumnje iznijeli su rukovodioci Specijalne jedinice.

“Odgovornost snosi počinilac krivičnog djela, niko drugi, oni su punoljetni, njihova je odluka da se bave kriminalom”, rekao je Lukač i pozvao sve pripadnike MUP-a da im “ne pada na pamet da se bave kriminalnim aktivnostima jer ih neće zaštiti uniforma ni policijska značka, već im je to samo otežavajuća okolnost”.

MUP Republike Srpske provjerava da li su pojedini pripadnici MUP-a umiješani u pljačku blindiranog vozila “Sektor sekjuritija”, koja je u septembru prošle godine izvršena nedaleko od mjesta Cerovljani.

U pljački je ukradeno 600.000 KM, a riječ je o novcu iz Unikredit banke koji je trebalo da bude transportovan u centralu u Zagrebu.

Mediji prenose da je sinoć uhapšen Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša, radnik “Sektor sekjuritija”, koji je radio u centrali Unikredit banke i za kojeg se sumnjalo da je bio u vezi s pljačkašima blindiranog vozila.

Navodno, Kuzmić je tokom istrage priznao da je pljačkašima odao informacije.

RTRS