Suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću Mrči, trebalo bi da počne 26. januara. Tenzije rastu, kao i pritisci na svjedoke, ali i tužioca u postupku.

Ovih dana objelodanjeno je da je protiv tužioca u predmetu “Orić”, Miroslava Јanjića i saradnika – istražioca iz Sipe Novaka Mijovića, podnesena krivična prijava zbog navodnog uzimanja mita. I dok pravosuđe na sve ovo ćuti, istraživali smo pozadinu anonimne krivične prijave.

U dobro osmišljenom maniru – anonimna krivična prijava podnesena je svim relevantnim institucijama – Sipi , Tužilaštvu BiH, Kancelariji disciplinskog tužioca, čak i američkoj Ambasadi. U prijavi se navodi kako su Јanjić i Mijović uz dogovor sa Orićevim advokatima, od optuženog uzeli 60.000 evra a da zauzvrat obrade svjedoke koji bi, umjesto prema ranije datim iskazima protiv Orića, u sudnici svjedočili – u korist Orića. Najpozvanija da prijavu razmatra – Kancelarija disciplinskog tužioca – se ne oglašava.

I tužilac Miroslav Јanjić ćuti. I radi. Potpisuje optužnice i otvara istrage. Za dvije godine službovanja napisao je čak 11 optužnica. Preuzeo je najkompleksnije predmete među kojima i najnoviju istragu protiv 18 zaposlenika Agencije SIPA, uglavnom visokih funkcionera i to zbog namještanja konkursa, nezakonitih unapređenja, primanja mita. Da su baš ta dva slučaja – krivična prijava protiv tužioca i tužiočeva istraga protiv SIPA zvaničnika, povezana – ne bez dokaza, govore naši izvori. Simptomatični su i datumi.

– Sipa je 2. decembra 2015. godine zaprimila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima. 3. decembra predmet je dostavljen Tužilaštvu BiH na dalje postupanje – saopšteno je iz SIPA.

Inkriminisana djela koja se Јanjiću navodno stavljaju na teret datirana su koji dan kasnije, nakon što mu je, kao tužiocu, predmet “SIPA” dodijeljen. Prema našim izvorima anonimnu krivičnu prijavu protiv Јanjića, poslali su upravo policijski sužbenici direktno, i ne bez razloga zabrinuti za ishod predmeta “SIPA”. Poveznica autora prijave ima i sa advokatima Nasera Orića, koji odbacuju bilo kakvu umiješanost. Obično odlično obaviještena, advokat Vasvija Vidović, o prijavi i pokušaju diskreditacije tužioca Јanjića o kojoj bruji policijsko-pravosudna profesija, tvrdi da ništa ne zna.

– Koleginica koja je sa mnom radila godinama je visoko moralna i kredibilna osoba koja se sigurno ne bi time bavila, niti se sadašnji ili bivši tim odbrane Nasera Orića ikada bavio time – kaže Vidovićeva.

Tvrdi Vidovićeva i da je tužilac Јanjić visoko moralna osoba i da u njegovu stručnost i kredibilitet ne sumnja. Da li će se zajedno sa saradnicima, koji Orića brane pred bh. Tužilaštvom, za koji dan predomisliti, pa 26. januara kada suđenje Oriću počne, tražiti tužiočevo izuzeće, na odgovor nećemo dugo čekati.

– Ono što se želi postići jeste da se postupajući tužilac isključi iz ovog predmet a da se kao postupajući tužilac postavi tužilac koji će ući u postupak na način samo kako to odgovara Naseru Oriću – smatra Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

RTRS