Priprema sudskog procesa protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, ali i brojnih drugih bošnjačkih ratnih funkcionera, odvija se pod neviđenim pritiscima na svjedoke i nadležne tužioce, saznaje Press!

Odlično obaviješteni izvori našeg lista tvrde da, osim slučaja “Orić”, u kojem je nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH Miroslavu Janjiću, uoči samog početka sudskog procesa, napakovana afera za primanje mita, pritisci na svjedoke i tužioce postoje i u slučajevima “Dudaković” i “Mahmuljin”, pri čemu ljudi bliski bošnjačkim generalima osumnjičenim za najteže ratne zločine već mjesecima pokušavaju da na svaki način ometaju istragu u ovim predmetima!

Djelovanje insajdera

– Odmah nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina za zločine koji su počinjeni nad Srbima u Vozući, počeli su otvoreni politički pritisci iz Sarajeva, a očigledan primjer jeste saopštenje SDA i njenog lidera, Bakira Izetbegovića, u kojem hapšenje i krivično procesuiranje komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH pokušavaju da predstave kao “namjeru izjednačavanja zločinaca i žrtava”. Što se tiče istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv komandanta Petog korpusa bošnjačke vojske, Atifa Dudakovića, očekivano podizanje optužnice protiv ovog bošnjačkog “heroja” posljednjih mjeseci je aktiviralo žestoke pritiske na tužioce i svjedoke. Dudakovićevi insajderi u tužilaštvu posebno su zainteresovani za to ko će svjedočiti protiv njega, gdje se svjedoci nalaze, ali i za podmetanje tužiocima lažnih dokaza koji bi, prema njihovoj zamisli, trebalo da ukažu na Dudakovićevu nevinost – tvrde naši sagovornici.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, za Press kaže da je sto odsto siguran da je nedavno objelodanjivanje afere o tome da je tužilac Miroslav Janjić, inače glavni istražilac zločina koje je 1992. u okolini Srebrenice počinio Naser Orić, navodno primao mito – klasična politička namještaljka. Kojić tvrdi da Janjićevom diskreditacijom na direktan način pokušavaju da pomognu u Orićevoj odbrani.

Dokumentovan predmet

– Kriminalizacijom nadležnog tužioca pokušavaju da sruše njegov predmet protiv Nasera Orića koji je čvrsto dokumentovan i potkrijepljen izjavama brojnih svjedoka. Ne bi me čudilo da nakon svega Janjiću bude oduzet taj slučaj, a zatim da on bude povjeren nekom drugom tužiocu, koji će više raditi na Orićevoj odbrani nego na dokazivanju krivice – kaže Kojić.

Inače, iz Suda BiH juče je saopšteno da bi suđenje Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću zbog zločina počinjenih nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima trebalo da počne u utorak, 26. januara. Podsjećamo, Sud BiH je 9. septembra prošle godine potvrdio tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Optuženi su 19. oktobra negirali krivicu pred Sudom BiH.

Provjeravaju rad tužioca

U anonimnoj prijavi protiv tužioca Miroslava Janjića, koju su nedavno objavili pojedini mediji i koja je, prema istim navodima, dostavljena Tužilaštvu BiH, SIPA i Ambasadi SAD u Sarajevu, tvrdi se da je Janjić “uzeo 60.000 evra kako bi minirao svjedoke u predmetu koji se vodi protiv Nasera Orića”.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH saopšteno je da provjeravaju rad tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića nakon što su dobili pomenutu prijavu.

Press