Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da ne zna zašto je ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka pogodio njen komentar da ministri, kao političke ličnosti, nisu ti koji mogu da daju bezbjednosne procjene i ocjene bilo koje ličnosti, jer za to niti su osposobljeni, niti se to od njih očekuje, ali da je indikativno da je iskoristio i ovu priliku da se obruši na institucije Srpske, posebno MUP.
“Ne radi se ovdje o tome da li gospodin Crnadak ima jedna, a ja druga saznanja, već o politički nedorasloj i potpuno nepotrebnoj izjavi koju je on dao. Ali je vrlo indikativno kako je gospodin Crnadak, u maniru pravog `političkog Sarajlije`, iskoristio i ovu priliku da se obruši na institucije Republike Srpske, posebno MUP”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske ocijenila je da je Crnadak katastrofalnom izjavom da “u posljednje vrijeme najveću opasnost za bezbjednost građana predstavljaju pripadnici njene Specijalne jedinice” pokazuje koliko je “zalutao” u politiku.

“On, izgleda, misli da je to što on i njegove kolege iz takozvanog Saveza za promjene pokazuju sklonost da svojataju institucije BiH i da ih stavljaju u funkciju privatnog i političkog obračuna, obrazac po kojem svi funkcionišu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Crnadak, kada je već, kako je navela “pravdoljubiv i mudar”, onda trebalo da primijeti i to da su upravo pripadnici te iste Specijalne jedinice policije Srpske i otkrili počinioce, i to u vlastitim redovima, i omogućili da budu pohapšeni, saopšteno je iz kabineta premijera Srpske.

“Da je gospodin Crnadak iole politički pismen, ili da razumije da politika nije samo šepurenje u ministarskom odijelu, već i naporan rad, onda bi znao da su građani Republike Srpske pozdravili ovu akciju MUP-a”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila žaljenje što je Crnadak i brutalni napad i pokušaj linča premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici stavio u funkciju politikanstva.

“Mogu mu jedino poručiti da bi bilo bolje da, kad se već nalazi u institucijama BiH, i on i te institucije rade svoj posao i otkriju počinioce, umjesto što ganja političke neistomišljenike, vodi svoje jadne ratove sa institucijama Republike Srpske i izjavljuje besmislice”, zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA