Politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je da je naredbom Tužilaštva BiH da se izvrši pretres objekata i računa koje koristi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ukoliko je takva odluka donesna, napadnuta i Republika Srpska.

“Ovo je pokušaj potpune detronizacije predsjednika Republike Srpske, i kao ličnosti, i kao nosioca najviše funkcije u Republici Srpskoj. Ovo gledam kao udar na Republiku Srpsku jer, budući da je poznato da predsjednik Dodik ne popušta političkim ucjenama sa Zapada, onda idu na pokušaj kriminalizacije njegove ličnosti”, rekao je Lazanski.

Ocijenivši da je ovo slično onome što se dešava ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i da je riječ o “potpuno istoj mantri ponašanja”, Lazanski je ukazao da “ove priče ne bi bilo da je predsjednik Dodik politički prilagodljiv i da se ponaša u skladu sa onim što traže sa Zapada”.

Lazanski je ocijenio da ovo što se događa nije inicijativa samo iz Sarajeva jer niko od lokalnih političara u Sarajevu ne bi mogao da dođe na tu ideju, “niti da ima hrabrosti da eventualno pokuša takvu akciju, bez mentorskih sugestija sa Zapada”.

“Zaista ne znam šta oni žele time da postignu. Da li žele da uklone ne samo predsjednika Dodika sa te funkcije, nego vjerovatno idu na ono što smatraju da je krajnji cilj, a to je da se Republika Srpska utopi u BiH i da nestane kao poseban entitet. Јa drugog cilja zaista ne vidim. To je očekivano, to se znalo”, rekao je Lazanski.

On je ocijenio da je smiješno govoriti o pravosuđu na nivou BiH, a riječi je iluzorno trošiti i o sastavu “tog Suda i Tužilaštva, gde su stranci i gde su Srbi praktično stalno u manjini”.

“Kakav je to sud gdje su trojica članova stranci? Kako se zove država u kojoj 20 godina poslije njenog formiranja sude stranci? To je pitanje za milion dolara. Toga nije bilo ni u Njemačkoj, ni u Јapadu poslije Drugog svjetskog rata. Stranci 20 godina poslije Dejtona kroje pravosudni sistem i odlučuju o pravosudnom sistemu u BiH! To je nevjerovatno, toga nema ni u rubrici `vjerovali ili ne`, ni kod Riplija toga nema”, rekao je Lazanski.

On je ocijenio da su Sud i Tužilaštvo BiH potpuno nelegalni i da to ne bi trebalo mirno i normalno da posmatar nijedan građanin BiH, ne samo Srbi.

“Na stranu to što su sa tim Tužilaštvom i Sudom koji pokušava da ima nadležnost nad Republikom Srpskom, praktično već derogirane neke odredbe Dejtona. Nešto što je protivno Dejtonu, što je izvan Dejtona, nastoji da se legitimizira i da obavlja takozvanu pravosudnu aktivnost na prostorima gdje to po Dejtonu nije bilo predviđeno. To je dalji korak ka rušenju Republike Srpske”, rekao je Lazanski.

On je ocijenio da je eventualna odluka o pretresu prostorija predsjednika Republike Srpske donesena zato što se “boje da na referendumu građani Republike Srpske ne odbace bilo kakvu vrstu nadležnosti i da se referendum jasno izjasni protiv takvog pravosuđa kakvo oni žele da stvore”.

“Ovo je zaista jedna apsurdna situacija i u svemu ovome Republika Srpska ne bi trebalo da popusti, jer ako popusti sada bojim se da će sljedeći zahtjevi biti još čvršći i još vidljiviji u odnosu na postojanje Republike Srpske. Ovdje je kroz ličnost predsjednika Dodika napadnuta Republika Srpska”, zaključio je Lazanski.

Tužilaštvo BiH je, kako Srna saznaje, 14. januara izdalo naredbu da se izvrši pretres objekata, računa i svih transakcija koje koristi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

SRNA