Nezamislivo je da predsjednika RS Milorada Dodika pokušavaju da optuže zbog toga što je neka službenica mahinalno stavila pečat Vlade na ugovor o kreditu, iako to nije proizvelo nikakve pravne posljedice, a da istovremeno nikoga ne interesuje kako je do svojih vila u Beogradu i apartmana na Jahorini došao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.
Ovo je “Narodnim” rekao jedan od istaknutih članova SDS-a iz Istočnog Sarajeva, koji za sada ne želi da otkrivamo njegov identitet, sugerišući nam da prelistamo arhivu i podsjetimo se, kako je rekao, pljačke vijeka u vezi sa projektom gradnje Srpskog Sarajeva, kojim je rukovodio upravo Šarović.
U imovinskom kartonu Mirka Šarovića koji je predao Centralnoj izbornoj komisiji, stoji da je vlasnik jedne polovine porodične kuće u Istočnom Sarajevu. Međutim, javna je tajna da su u njegovoj kolekciji i dvije velelepne vile u Beogradu. Dvospratnicu na Konjarniku, u ulici Mihaila Todorovića, površine 366 kvadrata i vilu u Ulici Alekse Bačvanskog, tik uz restoran “Nišava”, nedaleko od nove američke ambasade i Belog dvora. Ovo zdanje na četiri sprata, prostire se na 720 kvadrata.
Šarović je stekao i apartmane na Jahorini, koje je prošle godine prodavao na portalu www.pik.ba. Jedan za 106.000 maraka, drugi za 185.000 maraka. Na pomenutom sajtu stajalo je da se prvi apartman nalazi na odličnoj lokaciji, 20 metara do najbližeg ski-lifta i staze, u blizini hotela “Košuta” i “Bistrica”, a drugi uz ski-stazu, odakle se pruža pogled na cijelu Jahorinu.
Kao što je obezbijedio najbolju lokaciju za svoje apartmane na olimpijskoj ljepotici, Šarović je znao gdje je najljepše more na Jadranu, pa nije štedio ni na nekretnini u Budvi.
Jedan list je prije dvije godine objavio da je on vlasnik stana u Budvi od 93 kvadrata, na najatraktivnijoj lokaciji, iznad kafea “City”, u Mediteranskoj ulici b.b, preko puta Pošte, što nikada nije osporio.
U vrijeme kada je bio ključni čovjek u Skupštini grada Srpsko Sarajevo, dislocirano je 29 poznatih firmi iz sarajevskih opština koje su Dejtonom pripale Federaciji. Skupe mašine i oprema nestajale su uglavnom prije krajnjeg odredišta.
Iz Srbije su stigle ogromne količine građevinskog materijala za gradnju sedam hiljada stambenih jedinica, a malo šta je urađeno.
Za pomoć građanima Srpskog Sarajeva iz brodske rafinerije stiglo je 40 miliona litara nafte, koja je izuzimana po 28 pfeniga, a prodavana po 1,2 marke. Razlika u cijeni nikada nije oprihodovana u budžetu Grada Srpsko Sarajevo, tako da se ne zna gdje je završilo 36,8 miliona maraka.
Šarović je u periodu od 2000. do 2002. godine, kada je bio na funkciji predsjednika RS, pomilovao 240 osuđenika, među kojima 77 ubica i 45 osuđenika za pljačke, krađe i pronevjere.
Poređenja radi, Milorad Dodik koji troši drugi predsjednički mandat pomilovao je svega šest lica, uglavnom za djela iz oblasti javnog saobraćaja.

Narodne novine