Svjetske agencije navode da se dolaskom nove vlade Hrvatska vraća u devedesete godine uz koketiranje sa mračnim simbolima fašizma.

Njemačka agencija DPA i austrijska APA oštro komentarišu novu hrvatsku vladu.

U tekstu “Umjetnici u borbi protiv marša u prošlost” navedeno je da nova vlada želi povratak u ratne godine i zagovara hrišćansku porodicu, domoljublje i katoličku crkvu kao nove vrijednosti.

Kontroverznog ministra kulture Zlatana Hasanbegovića opisali su kao istoričara koji od javne televizije zahtijeva da prikazuje više “domoljubnih filmova” i filmova o ratu.

Agencije navode zamisao novog ministra veterana rata Mije Crnoje, koji je “podigao prašinu” najavom objave “registra izdajnika hrvatskih nacionalnih interesa”.

“Slično kao u srednjem vijeku, u njemu bi trebalo da se nađu oni koji se u ratu protiv Srba nisu pokazali dovoljno vjernim domovini”, navode agencije.

Posebno se napominje da je tu zamisao “blagoslovio” predsjednik HDZ-a i prvi potpredjednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko.

Agencije napominju da je intendant teatra u Rijeci Oliver Frljić tražio da se prvi upiše u “registar izdajnika” te da su umjetnici na Internetu u znak protesta otvorili “registar” u koju se upisalo najmanje sedam hiljada ljudi.

SRNA