Zlatko Hasanbegović, koji poriče genocid ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata i koji se fotografisao noseći nacističke znakove – mora otići iz Vlade Hrvatske, navodi se u tekstu objavljenom u “Hafington postu”.
Hrvatski građani ućutkani su HDZ-om i autoritarnim i koruptivnim režimom Franje Tuđmana devedesetih godina, a onda i svim izborima u kojima su redovno najgore stranke dolazile na vlast.

“Hrvati su podlegli stanju u kojem politička korupcija i organizovani kriminal zajedno napreduju”, stoji u tekstu Nataše Srdoč iz “Adriatik instituta”, uz konstataciju da je vladavina prava – nestala.

Tekst je napisan kao reakcija na zahtjev Centra “Simon Vizental” da Hasanbegović, hrvatski ministar kulture “poznat po antisemitizmu”, ode sa funkcije ministra kulture.

“U govoru nakon predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar Kitarović obećala je da će `nastaviti nasljeđe Franje Tuđmana`. Koje nasljeđe?

Hrvatska leži na balkanskoj ruti, koju koriste teroristi i kriminalci za krijumčarenje droge, oružja, trgovinu ljudima i organima i finansiranje terorizma”, navodi se u tekstu.

Suživot organizovanog kriminala i političke korupcije i nereformiranih obavještajnih struktura, kombinovan sa nedostatkom nezavisnih sudskih tijela, kao i sve veći uticaj nacionalizma kulminirali su imenovanjem Hasanbegovića za ministra kulture, zaključuje autor teksta.

SRNA