Na zahtjev ministara iz reda SBB-a, otkazana je danaĆĄnja sjednica Vlade Federacije BiH kao i sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

PredsjedniĆĄtvo i članovi Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) na hitnoj press konferenciji koja je odrĆŸana danas u Avaz Tvist Taueru nisu govorili o velikim potezima vezano za koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) nakon hapĆĄenja predsjednika ove stranke Fahrudina Radončića.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić je kazao da u ovoj zemlji djeluje pravosudna mafija koja u trenutku kada BiH treba predati aplikaciju za članstvo u EU pokuơava destabilizirati boơnjački politički faktor.

“Istina i pravda su na naĆĄoj strani”, rekao je Đonlagić.

Rekao je da je u demokratskim zemljama sasvim normalno komentarisati rad pravosudnih institucija. Ơto se tiče imena osoba koje pokuơavaju destabilizirati kazao je da su navodi medija tačni, odnosno imena koja se spominju.

Na pitanje da li ostaju u koaliciji sa SDA odgovorio je da je sve moguće.

“Јutro je pametnije od noći. Sve je otvoreno. Donijećemo odluku ovih dana. Ovo je atak na SBB koji dao doprinos stabilizaciji”, kazao je Đonlagić.

Ipak i prije sazivanja vanredne sjednice, SBB je povukao neke poteze koji idu u smjeru potpune blokade vlasti na svim nivoima.

Na jučeraơnjem sastanku delegacija SDA i SBB-a poručeno je da je koalicija ovih dviju stranaka uzdrmana hapơenjem Radončića, a potpredsjednik SBB-a, Mirsad Đonlagić, rekao je da će biti teơko sačuvati koaliciju bez Radončićeve energije.

Iz federalne Vlade ranije danas je saopƥteno kako je sjednica Vlade zakazana za petak u 10 sati u Mostaru, ali u novom pisanom saopƥtenju iz Vlade su obavijestili kako je ta sjednica otkazana.

Danas je takođe otkazana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, kako je u izjavi za agenciju Anadolija potvrdio potpredsjedavajući tog doma Јasenko Tufekčić, na zahtjev delegata koji dolaze iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Dva dana ranije otkazana je i sjendica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, a prema riječima predsjedavajućeg Doma Edina Muơića sjednica je otkazana na zahtjev predstavnika SBB.

Prema Muơićevim riječima, oni su kao razlog naveli “da nisu mogli učestvovati u radu parlamentarnih radnih tijela i zbog svih obaveza koje imaju u njihovoj stranci vezano za aktuelnu situaciju“ (hapơenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića).

– SBB nije bio spreman ući u radni dio sjednice a time bi sama parlamentarna većina i prohodnost tačaka dnevnog reda sigurno bila upitna – kazao je predsjedavajući Muơić.

RTRS