Koalicija SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH raspada se u paramparčad nakon što je Tužilaštvo BiH preksinoć objavilo transkripte presretnutih telefonskih razgovora Fahrudina Radončića, u kojima lider SBB-a optužuje Bakira Izetbegovića i SDA da mu pakuju odlazak na robiju!

Da su Radončićevi prisluškivani razgovori doveli u gotovo bezizlazan položaj već žestoko uzdrmani politički savez dvije najveće bošnjačke stranke za Press je potvrdio i potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić. Iako su nakon prekjučerašnjeg sastanka zvaničnika SDA i SBB-a predstavnici obje stranke, makar javno, pokušavali da riješe stvari zbog Radončićevog hapšenja i pokažu da koalicija ne dolazi u pitanje, Đonlagić je juče za naš list izjavio da su sada sve opcije u igri.

– Pročitao sam transkripte sa sudskog ročišta, ali teško je u ovom trenutku davati komentare o tome. U svakom slučaju, nakon hapšenja lidera naše stranke, sve je otvoreno! Ranije je koalicija sa SDA bila stabilna i uopšte nije dolazila u pitanje, ali su sada stvari potpuno drugačije. Za manje od mjesec dana uhapšena su tri istaknuta člana SBB-a i mi preko toga ne možemo da pređemo – kaže Đonlagić.

Ne zna šta ga čeka

Inače, u presretnutim telefonskim razgovorima i SMS porukama lidera SBB-a, čije je transkripte Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu BiH kao dokaz da je Radončiću potrebno odrediti mjeru jednomjesečnog pritvora, između ostalog, navedena je Radončićeva nedavna konverzacija sa Safetom Oručevićem, bivšim gradonačelnikom Mostara, kome je lider SBB-a najavio žestok obračun s Bakirom Izetbegovićem.

– Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede. Od srijede ćemo ići brutalno u čelo, to će biti veliki šok – citirao je Radončićevu poruku nadležni tužilac Božo Mihajlović.

U transkriptima se navodi i da je Radončić Oručeviću najavio da će organizovati vanrednu konferenciju za novinare na koju će dovesti supruge i djecu Ramiza Delalića Ćele i Nedžada Ugljena, a potom pokazati dokaze o naručiocima njihovog ubistva. Lider SBB-a je bivšem gradonačeniku Mostara povjerio i da će tokom svjedočenja u slučaju “Naser Keljmendi”, koji se vodi na Kosovu, izjaviti da su za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorni Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić zvani Osmica. Tužilac Mihajlović je takođe pročitao i presretnuti razgovor između Fahrudina Radončića i doktora Emira Talirevića, koji ga, kako se navodi u transkriptu, moli da u “Dnevnom avazu” objavi afirmativan tekst o Sebiji Izetbegović, supruzi predsjednika SDA.

Sad je kasno

– Kasno je sada. Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu. Poslije godinu i po dana, koliko mi pakuje Keljmendija, ide kontraofanziva – odgovorio je Radončić.

Politički analitičar Pejo Gašparević za Press kaže da objavljeni telefonski razgovori lidera SBB-a predstavljaju težak udarac za “friško” formiranu koaliciju dvije najveće bošnjačke stranke.

– Veliko je pitanje mogu li čelni ljudi SDA i SBB-a da pređu preko svega i nastave kao da da se ništa nije dogodilo. Koalicija se nalazi na neviđenom iskušenju i trebaće dosta muke i truda da bude vraćeno izgubljeno povjerenje – smatra Gašparević.

Određen pritvor

Sud BiH juče je usvojio prijedlog tužilaštva o određivanju jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću, kome je stavljeno na teret da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa, kao i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

– Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak – saopšteno je iz Suda BiH.

Press