Šef Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske Boris Tučić rekao je da je “očigledno da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, nažalost, nastavlja sa iznošenjem neistina i dezinformisanjem kako javnosti u BiH, tako i same Parlamentarne skupštine BiH, što mu, kako su i određeni članovi ovog visokog doma već ranije konstatovali, nije prvi put”.
“Prilično je žalosno slušati predsjedavajućeg Savjeta ministara kada govori o temi mehanizma koordinacije. Nadam se samo da neko od njegovih saradnika vodi evidenciju šta izjavi koji dan, jer je ozbiljno počeo da se upetljava u vlastite neistine i nebuloze”, rekao je Tučić na pitanje Srne da prokomentariše Zvizdićev odgovor na pitanje o uspostavljanju novog mehanizma koordinacije koji je dao delegatima na jučerašnjoj sjednici Doma naroda parlamenta BiH.

“Potrebno je da jednu od lopti kojima neuspješno pokušava da žonglira spusti na zemlju, te da cijeli proces u vezi sa uspostavljanjem mehanizma koordinacije, zajedno sa svojim kolegama iz Savjeta ministara, vrati u legalne i legitimne okvire koji podrazumijevaju zajedničko djelovanje predstavnika svih nivoa vlasti u aktivnostima ka uspostavljanju dogovorenog i usaglašenog mehanizma koordinacije, a ne da glumataju nekakvu imagiranu ‘vladu BiH’, koju mnogi u Sarajevu očigledno priželjkuju”, istakao je Tučić.

On je ocijenio da bi predsjedavajući Savjeta ministara trebalo da zna da je odluka Savjeta ministara o formiranju nekakve nove radne grupe za izradu mehanizma koordinacije u suprotnosti sa zaključcima i ranije donijetim odlukama istog tog Savjeta ministara kojim predsjedava, da ne može uspostavljati novu radnu grupu, a da ne stavi van snage odluku kojom je formirana ona prije nje i koja zvanično još funkcioniše.

“Takođe, trebalo bi konačno da mu objasne da tijela iz mehanizma koordinacije nisu isto što i zajednička tijela BiH – EU za praćenje provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, da su ova tijela, osim onih koji su striktno predviđena SSP-om, a ne i prethodno važećim Privremenim sporazumom, davno uspostavljena i da su funkcionisala sve ove godine”, rekao je Tučić.

Konačno, Zvizdić bi kao bastion evropskog puta BiH u pokušaju, ističe Tučić, trebalo da zna da bilo kakve odluke Savjeta ministara u ovom kontekstu ni na koji način ne obavezuju Vladu Republike Srpske i druge njene institucije, pa tako i skaradna i fantomska odluka od 26. januara ove godine.

“Stoga, umjesto nastavljanja sa podmetanjima i neistinama, ukoliko se iskreno zalaže za napredak BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji, a ne za zloupotrebu ovog procesa za realizaciju nekih drugih ciljeva, Vlada Republike Srpske je još uvijek na istoj, prelijepoj adresi – Trg Republike Srpske broj 1”, poručio je Tučić predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je juče izjavio da Savjet ministara BiH “još nije dobio nijedan zvaničan prigovor na ponuđeni tekst mehanizma koordinacije” i naglasio da je “veoma raspoložen da se o svim spornim pitanjima dogovora sa Vladom Republike Srpske”.

“Ni danas ne vidim nijedan razlog za neprihvatanje mehanizma koordinacije, iako je njegovo uspostavljanje, kao i tijela za saradnju sa EU obaveza BiH, koja proističe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU”, rekao je Zvizdić.

SRNA