Političke tenzije i varnice u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj, koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP), postaju sve izraženije približavanjem datuma lokalnih izbora u BiH u oktobru, pa je u ovom trenutku, bar prema posljednjim stavovima koje smo imali priliku da čujemo od lidera ovih stranaka, potpuno neizvjesno da li će taj blok u istom sastavu dočekati izjašnjavanje građana krajem 2016. godine.

Izazov SNSD-u prvo je upućen s lijeve strane, od predsjednika SP-a Petra Đokića, koji je nedavno za naš list istakao da će se koalicija sigurno raspasti ako SNSD u pojedinim opštinama nastavi da pokazuje isključivost. Ukoliko se takvim zahtjevima intenzivnije pridruže i čelnici DNS-a, onda nema dileme da će nekoliko narednih mjeseci biti prelomna faza za opstanak vladajućeg saveza na nivou RS, a vodeći tandem Demokratskog narodnog saveza povlačio je dvosmislene poteze u proteklim sedmicama.

Jer, DNS već izvjesno vrijeme pokazuje “uvrijeđenost” zbog pozicije koju ima u vladajućem bloku, ali je to posljednjih nedjelja preraslo u otvorenije nezadovoljstvo, koje u svojim izjavama nisu krili predsjednik DNS-a Marko Pavić i potpredsjednik stranke Nedeljko Čubrilović. Prvo je Čubrilović poručio da je SNSD “odavno zaslužio da ga napuste”.

– SNSD je dovoljno uradio da DNS napusti koaliciju, ali zbog odgovornosti prema poslovima koji su u toku ne vjerujem da će se to sada desiti – bio je kategoričan Čubrilović, “diplomatski” izbjegavajući da kaže da ta tvrdnja važi i za budućnost.

Takođe, i predsjednik DNS-a Marko Pavić je, kroz priču o potrebi nacionalnog jedinstva, kada je u pitanju raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, podvukao da njegova stranka sebi ostavlja za pravo da još jednom dobro razmisli da li će se upustiti u ovu “avanturu” koju je inicirao SNSD, iako su i oni sve ranije odluke koje su se odnosile na to pitanje podržali u NSRS. Međutim, Pavića ne “boli” samo referendum, nego želi i rekonstrukciju Vlade RS, a smeta mu i to što se njegova stranka malo pita o važnim stavovima koje koalicija zastupa.

Ograničen domet

Ipak, nakon najave predsjednika RS Milorada Dodika da će referendum u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH biti odgođen do daljeg, odnosno da će biti realizovan kada u RS bude ostvaren neophodan nivo nacionalnog jedinstva između vlasti i opozicije u vezi s tim pitanjem, lider SNSD-a stvorio je utisak da je prihvatio stavove vrha DNS-a i da su odnosi ovih dviju partija izglađeni. Ali, to nije prvi put da se klatno njihovih relacija kreće od hladnih ka toplim, da bi se opet pomjerile prema tački smrzavanja, tako da ne treba isključiti mogućnost da će takva “harmonija” imati ograničen domet i da će trajati do prve naredne “krivine”.

U svakom slučaju, malo ko se usuđuje da prognozira krajnji ishod ovih stranačkih “kratkih spojeva”, a poznavaoci političkih prilika u BiH, među nekoliko mogućih scenarija, ističu i mogućnost da bošnjačka koalicija “Domovina” zamijeni DNS jer i jedni i drugi imaju po pet poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovoj računici treba dodati i Slobodni demokratski srpski klub, koji ima četiri poslanika, a od kojih su najmanje dvojica, od osnivanja kluba, pokazali očiglednu podršku vladajućoj skupštinskoj većini.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić oprezniji je u svojim ocjenama od Pavića i Čubrilovića. Komentarišući nedavno za Press dešavanja u vladajućem bloku, kao i stavove koalicionih partnera iz SP-a o mogućnosti da se koalicija potpuno raspadne, on je rekao da će se o svemu tek razgovarati u najvišim stranačkim organima. Rodić je istakao i da je počela analiza stanja u opštinskim koalicijama.

– Vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu, kada nas očekuju definisanje zajedničkog nastupa te dogovori o kandidaturama za gradonačelnike i načelnike opština. Mi u partiji nismo donijeli konačnu odluku o tome – istakao je Rodić.

On je naglasio da će u stranačkim organima biti razmatran i nedavni poziv lidera SNSD-a Milorada Dodika da sve tri stranke raskinu lokalne koalicije sa predstavnicima stranaka Saveza za promjene, koje imaju opozicioni status na nivou RS.

– Analiziraćemo gdje je moguće nešto uraditi, a gdje nije. U narednom periodu, u okviru priprema za lokalne izbore, ostaje da sagledamo sve mogućnosti i razmotrimo stranačke stavove na terenu, pa da na osnovu toga donesemo i generalnu odluku – rekao je Rodić.

Kap prelila čašu

Prema mišljenju predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, nije isključeno da je ponašanje DNS-a u posljednje vrijeme samo pokušaj da se nađe izgovor za “vrlo loše stanje u kojem se nalazi RS”, za šta, prema Borenovićevim riječima, odgovornost snose oni koji imaju 42 vladajuća poslanika.

– Možda Marko Pavić kroz to želi da nađe izgovor za evidentan neuspjeh vlasti po svim parametrima – dodao je Borenović.

U koaliciji “Domovina” ističu da trenutno nisu zainteresovani da se priključe vladajućem bloku te da uopšte i ne razmišljaju u tom pravcu. Koaliciji koja je na vlasti u RS zamjeraju brojne stvari, a posljednja dešavanja povodom vraćanja Zakona o policiji RS u skupštinsku proceduru, prema ocjeni poslanika “Domovine”, predstavljaju kap je koja je prelila čašu i nepovratno narušila svaku šansu za međusobno dobre odnose.

– Nismo vodili razgovore sa SNSD-om i drugim strankama, okupljenim unutar ove koalicije. Aktivnosti u tom pravcu nije moguće voditi, posebno nakon što je predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik vratio zakon koji je predviđao da struktura zaposlenih u MUP-u RS odražava popis iz 1991. godine – istakao je Mihnet Okić, šef Kluba poslanika koalicije “Domovina” u NSRS.

On je ocijenio da postoji niz razloga zbog kojih ova koalicija nije zainteresovana da eventualno bude dio skupštinske većine, a prvi je, objašnjava Okić, “politikantski odnos” prema Bošnjacima u RS.

– Usvajanjem zahtjeva Bošnjaka o zakonskim rješenjima povezanim sa njihovim zapošljavanjem u MUP-u prvo su pokazali razumijevanje, a onda se ispostavilo da tu nema iskrenosti. Navodna volja da budu ispoštovane zakonske i ustavne odredbe pala je u vodu kada je sve ponovo vraćeno u Skupštinu, a vladajuća koalicija pokazala je svoje pravo lice. Sa takvima je nemoguće sarađivati u ovom trenutku – bio je kategoričan Okić.

Press