Objavljivanje ažurirane “crne liste” fizičkih i pravnih lica kojima se zabranjuje ulazak u SAD i blokiraju računi i poslovanje u ovoj zemlji izazvalo je nevjericu i podsmijeh među pojedincima i poznatim ličnostima iz RS, čija se imena, takođe, nalaze na spisku osoba čije je djelovanje okvalifikovano kao opasno po interese SAD.

Ocjenjujući kao skandaloznu očiglednu lijenost američke administracije, jer je među potencijalno “subverzivna lica” uvrstila čak i ljude koji se već godinama nalaze pod zemljom, sagovornici našeg lista koji se nalaze na pomenutoj “crnoj listi” poručuju da ih ni najmanje ne brine to što su nepoželjni u SAD.

– U Americi sam bila kada je to bilo potrebno, a to što neko u Vašingtonu već godinama kopira listu staru dvije decenije, ne obraćajući pažnju na to ko je od ljudi koji se na njoj nalaze umro, ko je u međuvremenu uhapšen, a ko presuđen, samo pokazuje nevjerovatnu lijenost i neozbiljnost činovnika koji se time bave. Moja porodica i ja nemamo nikakve račune u američkim bankama, ne poslujemo na teritoriji te države i to što nas je neko po inerciji ponovo stavio na tu listu ni najmanje nas ne dotiče – kaže za Press Sonja Karadžić Jovičević, poslanica SDS-a u Narodnoj skupštni RS i kćerka prvog predsjednika RS Radovana Karadžića, a čije se ime, zajedno s imenom njenog oca Radovana i majke Ljiljane Zelen Karadžić, ponovo našlo na “crnoj listi” Ministarstva finansija SAD.

Pokojnici i zatvorenici

Na listi osoba iz RS kojima je Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) Ministarstva finansija SAD zamrznula finansijska sredstva i zabranila ulazak u tu zemlju, tako se, između ostalog, našlo i ime bivšeg načelnika Generalštaba VRS Momira Talića, koji je umro još u maju 2003. godine, a mjesto na “ažuriranoj” crnoj listi našlo se i za Simu Zarića, ratnog šefa policije u Šamcu, koji je preminuo sredinom prošle godine.

“Opasnost” po interese SAD u 2016. godini predstavljaju i Milomir Stakić i Radovan Stanković, koji se nalaze na izdržavanju višedecenijskih zatvorskih kazni, kao i brojni sadašnji i bivši visoki vojni i politički funkcioneri iz RS, među kojima su i oni, poput Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika, koji su još davno odslužili svoje kazne.

Ne dižu galamu

– Da me Amerikanci i dalje drže na svojim “crnim listama” saznala sam još prošle godine, kada sam namjeravala da preko jedne banke u Srbiji uplatim pomoć za žrtve poplava u RS. Nakon što se konsultovao sa svojim šefovima, jedan službenik banke me je obavijestio da se nalazim na američkoj “crnoj listi” i da zbog toga ne mogu da koristim usluge te banke. Vjerujte da sam ostala bez teksta – priča za Press bivša predsjednica RS Biljana Plavšić, koja, očigledno, predstavlja opasnost za najveću svjetsku silu i u svojoj 86. godini života.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica, koji se dvadesetak godina takođe nalazi na raznim “crnim listama” američke administracije, kaže da ni sada, kao što to nije radio ni ranije, ne namjerava da se zbog toga bilo kome žali.

– U SAD nemam namjeru da putujem, tamo nemam nikakvih poslova i, iskreno, baš me briga šta rade! Na toj listi se već 20 godina nalazi cijeli SDS, ali nam ne pada na pamet da zbog toga dižemo galamu – poručuje Bjelica.

Našlo se mjesta i za niz Bošnjaka i Hrvata!

Među ljudima iz BiH koji su se našli na ažuriranoj “crnoj listi” američke administracije našlo se i nekoliko poznatih Bošnjaka i Hrvata, pa su ulazak i finansijsko poslovanje u SAD zabranjeni aktuelnom predsjedniku Sabora Islamske zajednice BiH Hasanu Čengiću, zatim Bakiru Alispahiću, Senadu Šahinpašiću, Naseru Keljmediju i njegovim sinovima Besniku i Liridonu. Na listi se nalazi i ime vehabijskog vođe Nusreta Imamovića, koji je prije nekoliko godina otišao da ratuje u Siriju. Kad je riječ o Hrvatima iz BiH, na “crnoj listi” su se našla imena Ljube Ćesića Rojsa, Valentina Ćorića i Ante Jelavića.

Press