Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je večeras, nakon sjednice kolegijuma SDA, da je to tijelo najoštrije osudilo izjave predsjednika SBB Fahrudina Radončića na svjedočenju u slučaju koji se u Prištini vodi protiv Nasera Keljmendija.

Radončić, svjedok Tužilaštva u slučaju Keljmendi, pred Osnovnim sudom u Prištini je izjavio da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna “bošnjačka državna mafija, da on ne bi otkrio desetak političkih ubistava”, što je Delalić, kako je dodao, to najavio u intervjuu za “Slobodnu Bosnu” dva dana prije njegove smrti.

– Kolegijum SDA je razmatrao izjave Radončića na sudu na Kosovu i najoštrije ih je osudio. Kolegijum smatra da bi koalicija SDA-SBB trebalo da opstane, bez obzira na odnose Izetbegović – Radončić. Nećemo ostati nijemi, ni dužni, kada se izreknu neistine o SDA, ni Aliji Izetbegoviću. Sud vjeruje samo činjenicama koje je utvrdio van razumne sumnje. Neka mafija je imala razlog da ukloni Ramiza Delalića Ćelu, a koja je to mafija i ko su te osobe saznaćemo za nekoliko mjeseci – naveo je Bakir Izetbegović.

Kako je pojasnio, SDA i SBB imaju “hladne službene odnose i to će tako ostati”. To ne bi trebalo, kaže lider SDA, da spriječi stranke da rade ono što je dobro za BiH, ali da neke stvari “ako se tu šta da pojasniti, da pojasni”.

Izvor: N1