Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružica Jukić u pismu upućenom glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću izrazila je iznenađenje tvrdnjama da se stavila na stranu optuženih Fahrudina Radončića i Slobodana Pavlovića.
Nakon što je Kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH osudio medijske istupe Jukićeve, ona je odgovorila tužiocima, ali je to pismo objavljeno i u medijima.

“Da, poslala sam pismo, ali ne medijama, nego tužiocima. Ali, očigledno su informacije opet iscurile”, rekla je Jukićeva za “Dnevni avaz”.

Ona je poručila tužiocima da je duboko iznenađena njihovim “šturim” pismom koje su uputili medijima, dodajući da ne zna na koji način je bila neprimjerena, jer to nisu napisali.

“Niste napisali ni na koji način sam se ja to stavljala na stranu optuženog Radončića i osumnjičenog Pavlovića”, navela je ona.

Jukićeva je istakla da rad tužilaca ne dovodi u pitanje, ako rade kvalitetno, ispravno, u skladu sa zakonom, konvencijama o ljudskim pravima, te preporukama Komiteta ministara članica evropske zajednice o distribuciji informacija putem masovnih medija u krivičnim postupcima.

“To što sam rekla za objavljivanje transkripata u pojedinim medijima prije nego što ih je optuženi i vidio, po mom mišljenju jeste krivično djelo i ostajem kod toga, a prema članu šest Evropske konvencije o ljudskim pravima mora postojati presumpcija nevinosti i pravo na pravičan postupak, a o tome govore i preporuke Komiteta ministara Savjeta Evrope. Jer, čovjek je unaprijed osuđen od strane javnosti”, navela je ona.

Jukićeva je upitala Salihovića zašto nije reagovao kada je predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso rekla da on ne zna pisati optužnice, da mu se vraćaju optužnice, da se cjepkaju optužnice i tako dalje.

“Mnoge sudije imaju svoje kolumne i govore ko šta hoće. Ja sam u tijelu koje vas bira i koje prati vaš rad i imam pravo da komentarišem i da se složim sa javnošću kada nešto nije u redu”, istakla je Jukićeva.

Ona je poručila da će uvijek pričati ono što smatra da je ispravno, sviđalo se to nekome ili ne.

SRNA