Luka Karadžić je prešao na lijevu stranu puta i udario u automobil fijat kojim je upravljala Branislava Rebić. To je rezultat najnovijeg vještačenja tragova saobraćajne nesreće na putu Kragujevac

– Topola 2005. godine, koje su ovaj put uradili stručnjaci Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije.

Ovaj nalaz je dostavljen Višem sudu u Kragujevcu, gdje se već gotovo 11 godina vodi sudski proces protiv Luke Karadžića, jer je u ovoj saobraćajki godine poginula studentkinja Branislava Rebić (21). Naredno ročište zakazano je za 21. mart.

Otac nastradale djevojke Branko Rebić kaže da je konačno urađen validan nalaz koji ukazuje na sve greške ranijih vještačenja i sramno ponašanje vještaka.

“Bio je sporan i stepen pijanstva Luke Karadžića u trenutku nesreće”, navodi Rebić. “Po jednom nalazu imao je 1,44 promila alkohola u krvi, drugom 0,82. Posebnim superveštačenjem i ta dilema je otklonjena i utvrđeno je da je Karadžić imao 1,44 promila alkohola u krvi.

” Luka Karadžić za “Novosti”, međutim, kaže da je ovo trasološko vještačenje tragova nezgode koje je uradio Nacionalni kriminalističko-tehnički centar diskutabilno, jer ga nisu radili trasolozi, već dvojica stručnjaka mašinske i jedan saobraćajne struke.

“Na teren su izašli bez predstavnika odbrane koji treba da gledaju šta analiziraju”, kaže Luka Karadžić. “U nalazu su rekli da nema tragova grebanja i kočenja na asfaltu, a bilo ih je. Ovo vještačenje je potpuno suprotno onom koje je dao trasolog Miroslav Busarčević. Da je bilo tragova kočenja svjedočio je i policajac koji je radio uviđaj. Čak se i na slikama vide tragovi mog mercedesa i vode koja je iscurila iz puknutog crijeva. Vještaci u NKTC nisu uzeli u obzir ni sve podatke i sve slike i to ćemo dokazati na pretresu.

” U dosadašnjem toku suđenja ključni problem je bio u utvrđivanju uzroka nesreće. Luka Karadžić tvrdi da je djevojka, koja je mjesec dana ranije položila vozački, prešla u njegovu traku, dok je Branislavin momak, koji je sjedio na mjestu suvozača, rekao da je mercedes njih udario.

Ranija vještačenja, kako kaže Karadžić, nisu bila na njegovu štetu.

U ovom slučaju dosad je u Višem sudu održano više od 30 ročišta. Ključni problem su bili različiti nalazi vještaka. Stručnjaci Saobraćajnog fakulteta iz Beograda su tvrdili da je Luka bio u svojoj traci, a da je Branislava prešla na njegovu stranu. Tehnički fakultet iz Novog Sada je naveo da je do sudara došlo na sredini puta i da je odgovornost obostrana. Vještaci iz Čačka i Zagreba, koje je privatno angažovao Branko Rebić, utvrdili su da je Karadžićev automobil prešao na lijevu stranu puta i udario u fijat.

Nema govora o zastarijevanju

Brat Radovana Karadžića kaže da nisu tačni navodi da odbrana ide na zastarijevanje slučaja. “To nema nikakvog smisla, jer je propisana kazna za ovo krivično djelo od dvije do 12 godina, pa tako zastarjelost nastupa za 24 godine”, navodi Luka Karadžić. “Do sada se na ovom slučaju promijenilo pet sudija, a nedavno je postavljen i šesti.”

NN