Nepoznati razbojnici brutalno su pretukli srpskog povratnika Uroša Stojanovića (87) iz sela Rosulje u opštini Lukavac, kome se ljekari bore za život!

Motiv napada najvjerovatnije je bilo koristoljublje, ali još nije poznato da li je iz kuće nešto ukradeno.

Istražioci vjeruju da su u napadu na Stojanovića učestvovala najmanje četiri razbojnika, koji su u četvrtak ujutro ponovo došli do starčevog imanja i iz automatskog oružja pucali na policiju koja je radila uviđaj. U pucnjavi niko nije povrijeđen, a policija je nakon napada blokirala šire područje planine Ozren u opštinama Lukavac i Doboj u potrazi za napadačima.

Vezane ruke i noge

Stojanovićevi rođaci pričaju za Press da je starac najvjerovatnije napadnut u noći između utorka i srijede u svojoj kući na Ozrenu, u kojoj je živio sam. Vezanog i pretučenog u srijedu ga je, oko 18 časova, pronašao prvi komšija Rado Dujković, koji je pozvao policiju.

– Rado je u utorak naveče vidio Uroša pred kućom, pozdravio se s njim i malo popričao. Sutradan, kada se vraćao s posla, nije ga uočio na imanju. To mu je djelovalo čudno, budući da je Uroš bio vitalan i stalno je nešto radio oko kuće. Otišao je do Uroševe kuće, udaljene stotinjak metara od njegove, i primijetio dijelove šporeta izbačene napolje. Prišao je ulaznim vratima i vidio da su razvaljena – pričaju starčevi rođaci.

Oni kažu da je komšija potom otišao do prozora i ugledao Uroša, unakaženog od batina.

– Ruke i noge su mu bile vezane, a usta zapušena nekom krpom. Iz priče s komšijom shvatio sam da je Uroš bio polunag i da bi vjerovatno umro od hladnoće da ga ovaj nije pronašao – tvrde rođaci.

Razbojnici su se u kući zadržali nekoliko sati na šta, kako tvrde rođaci, ukazuje i to da je kuća bila ispreturana od prizemlja do potkrovlja. Vjeruje se da su razbojnici tražili novac, a koliko su u tome bili uporni svjedoči i činjenica da su isjekli sve jastuke, jorgane i dušeke u kući, a čak su izmjestili ror šporeta i premjestili drva.

– Bukvalno su sve stvari izmještene i ispreturane. Čak su i krevete dizali – kažu naši sagovornici.

Unakažen od batina

Starac je sa teškim povredama glave i višestrukim prelomima prevezen u Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli i nalazi se u veoma teškom stanju. Njegova rodbina kaže da su mu napukla četiri rebra, vratni pršljen, kao i kost na lobanji, a oštećena mu je i plućna maramica.

– Lijeva ruka i noga mu uopšte ne reaguju i ne može da ih pomjeri. Ni psihičko stanje mu nije dobro. Uopšte ne može da priča, već samo mumla i u strahu navlači čaršav preko glave – pojašnjavaju šokirani rođaci.

Ovo nije prvi napad na Stojanovića. Njega su i 2009. godine napala dva maskirana i naoružana razbojnika, koji su ga izudarali i oteli mu 50 KM. Na meti pljačkaša starac se našao i prošle godine kada su mu iz sušnice ukrali meso.

Helikopterom traže razbojnike

Izudin Šarić, portparol MUP-a Kantona Tuzla, potvrdio je da su četiri nepoznate osobe u četvrtak u 10.30 časova pucale iz automatskog oružja na kriminalističku policiju, koja je radila uviđaj u kući napadnutog Uroša Stojanovića. Nakon pucnjave napadači su automobilom “pežo” pobjegli na Ozren, u pravcu opštine Petrovo. Usput su promijenili vozilo, dok su “pežo” ostavili u jednom selu na području opštine Lukavac. Tuzlanska i dobojska policija juče su blokirale sve putne pravce kojima bi se osumnjičeni mogli kretati, a u potragu je uključen i Helikopterski servis RS.

Press