Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić istakli su danas u Beogradu da je vitalni interes i Srbije i Srpske mir i stabilnost u regionu.

Dodik je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je današnji sastanak sa Vučićem bio odličan i konkretan i da Republika Srpska podržava i pozdravlja pojačanu snagu Srbije, koja je ključna za regionalnu stabilnost.

“Pozicija Srbije na međunarodnom političkom planu, rehabilitovana i ojačana, svakako koristi miru i stabilnosti u regionu. Mir i stabilnost su glavni cilj koji smo zajedno utvrdili i taj cilj želimo ne samo srpskom narodu i srpskim državama već svim narodima i državama, jer bez toga nećemo imati nikakve koristi”, istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je rekao da svi znaju da je u tom pogledu ključna uloga Srbije i politike koju vodi predsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

“Ta politika je apsolutno prepoznata i ima podršku ne samo u Republici Srpskoj, nego i šire u regionu”, naglasio je Dodik.

Politika koju premijer Srbije Aleksandar Vučić vodi ima podršku Republike Srpske i ogleda se u dobrim odnosima Srpske i Srbije, kaže Dodik. Prema njegovim riječima, Srbija uvijek podržava Dejtonski sporazum  i teritorijalni integritet Republike Srpske. Dodik kaže da je sporna samo uloga visokog predstavnika u BiH zbog oduzimanja nadležnosti Srpskoj.

Vučić je istakao da su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i zalaganju za mir Republike Srpske i Srbije, te o zajedničkim privrednim projektima – izgradnji mosta na Drini između Bratunca i Ljubovije, te obilježavanju datuma zanačajnih za istoriju srpskog naroda.

Razgovarano je i o globalnim prilikama, te pripadnosti različitim vojnim savezima. Vučić je istakao da Srbija ostaje vojno neutralna, a Dodik je potvrdio da to ostaje i Republika Srpska.

Dodik je istakao da politika Srpske nije avanturistička, i da ona nikada nije odstupala od Dejtonskog sporazuma, te da se samo legitimnim sredstvima bori za svoj status.

Predsjednik Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog sadržajnog i konkretnog sastanaka, kakvi su i dosada imali on i Vučić, a Srpska i Srbija su, kaže, imale koristi od ovakvih sastanaka i dogovora.

Naglasio je podršku vojnoj  neutralnosti Srbije, koju ima i Republika Srpska. Srpski narod, kaže Dodik, ne može zaboraviti da je NATO bombardovao srpske položaje i zbog toga se o NATO-u može odlučivati samo na referendumu. Pomenuo je zahtjev albanskog predsjednika koji je nedavno u Sarajevu zatražio da BiH prizna Kosovo, što Republika Srpsa neće nikada učiniti.

Dodik je istakao da je važna tema sastanka bilo i zajedničko obilježavanje značajnih istorijskig događaja za srpski narod, a centralni je obiljžavanje stradanja u logoru Јasenovac za vrijeme tzv. NDH što će, kaže, biti dostojno obilježeno.

Predsjednik Dodik rekao je da će Srpska nastojati da obezbijedi sredstva za izgradnju puteva koji će doprinijeti boljoj povezanosti Srpske i Srbije, a jedan od njih je i modernizacija saobraćajnice do Rače.

Mislim da ćemo na sljedećoj zajedničkoj sjednici dviju vlada, Republike Srpske i Srbije, doći do zaključaka kako da pripremimo projektnu dokumentaciju i krenemo s radovima u 2017, rekao je Vučić.

Prethodno danas, predsjednik Srpske posjetio je rusku agenciju i radio “Sputnik” u Beogradu, kojima je dao intervju.

RTRS