Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je odluka o odlasku Srba iz Sarajeva nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma odraz vjere u Republiku Srpsku, u borbu koja se vodila i odnos prema onima koji su stradali za njeno stvaranje i za srpski narod u cjelini.

“Zato je bilo i logično otići iz zavičaja i doći u novi, što je važna porodična i životna odluka, ali i politička manifestacija – biti uz svoj narod i sa svojim narodom”, rekao je Dodik na Akademiji u Bijeljini povodom obilježavanja 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva.

On kaže da odgovor na pitanje da li je to bila prava odluka pokazuje današnji položaj Srba koji su ostali u Federaciji BiH.

“Danas vidimo da je gotovo minimizirana politička uloga Srba u federalnom Sarajevu, danas ih tamo gotovo nema i Srbi veoma teško žive u Federaciji BiH, što svjedoči da je oduka bila ispravna”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, zbog te ogromne, stravične žrtve stotina hiljada napaćenih, važno je odati počast i pokazati žal za sve stradale, ali i pokazati da život nije prestao za ljude koji su došli na prostor Republike Srpske, zbog čega je pozvao na dodatnu vjeru u Republiku Srpsku.

“I onda kada ne mislimo da je sve u redu, moramo da vjerujemo u Republiku Srpsku, i onda kada mislimo da bi nam na nekom drugom mjestu bilo bolje, moramo da vjerujemo u Republiku Srpsku, to je vjera koju ne smijemo da izgubimo, koju moramo da nosimo i to je naš dug prema ljudima koji su stradali”, poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nesmetano živi i jača i da u njoj dominira želja da bude još jača i bolja.

“Bez obzira u kojem regionu i u kojoj političkoj partiji pokušavate da pomognete Republici Srpskoj, svi smo okupljeni u toj želji da je snažna i jaka Republika Srpska odgovor na sve patnje”, zaključio je Dodik.

On je rekao da se tragedija sarajevskih Srba u egzodusu ne može posmatrati odvojeno od cjelokupnih događaja u odbrambreno-otadžbinskom ratu, a stradanje sarajevskih Srba nazvao je jednim od najvećih stradanja tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

“Srbi u Sarajevu bili su najveća koncentracija intelektualnih i stručnih potencijala srpskog naroda u BiH, tu se vodila najjača politička bitka za prava naroda i upravo predstavnici sarajevskih Srba imali su najviše funkcije i vodili su narod, jer su znali u epicentru političkog sukoba nakon raspada bivše Jugoslavije da koncentrišu i artikulišu prave ciljeve za srpski narod, a to je stvaranje Republike Srpske”, rekao je Dodik na Akademiji u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, odlučnost ljudi, htijenje i uvjerenje da je Republika Srpska pravo mjesto njihovog života bilo je jače od mirovnih sporazuma koji nisu obećavali i nisu davali ravnopravnost koju je srpski narod čekao.

“To je nesumnjiv doprinos jačanju Republike Srpske, jedna od najodlučnijih odluka naroda da ode ne znajući ni gdje, a ponijeli nisu ništa, osim nade”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da sve te nade sigurno nisu ispunjene, ali da u Republici Srpskoj sigurno žive bolje.

“To je odgovor onima koji se uvijek vraćaju na priču kako smo morali ili trebali da ostanemo u multietničkom društvu koje je propalo, a mi smo očigledno samo išli ispred drugih i vidjeli da taj koncept multietničnosti ne može da živi, 20 godina prije nego što danas svi to shvataju”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

SRNA