Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da se svi procesi u BiH, uključujući i onaj u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa stanovništva, odvijaju po principu mračnih serija punih prevara i manipulacija čiji scenaristi teže samo jednom – unitarnoj BiH i održavanju laži da su Bošnjaci najveće žrtve rata.
Anđelković je rekao Srni da oni koji su započeli rat devedesetih godina prošlog vijeka sada mirnodopskim sredstvima pokušavaju da nametnu unitarnu BiH i da je u službi tog cilja na sceni prljava igra o objavljivanju rezultata popisa koji je održan 2013. godine.

“Priče o popisu stanovništva direktno su politički zloupotrebljene, od toga da se dugo odgađao popis kako bi se veštački održala podela sa početka devedesetih godina prošlog veka sa aplikacijama koje ima na izborni proces, do toga da se sve radilo da bi se veštački povećao broj Bošnjaka kako bi se pokazalo da su oni većina u BiH”, naveo je Anđelković.

Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje dovelo je u paradoks Bošnjake koji su u kontinuitetu imali podršku svojih zapadnih mentora.

“Sa jedne strane, svim silama se pokušava povećati broj Bošnjaka, a, sa druge, održati lažna priča o genocidu i progonu Bošnjaka. Sada, kako da pokažu procentualno da je Bošnjaka više nego pre rata i da zadrže taj mit o sebi kao o najvećim žrtvama? I iz takve politike paradoksa i zloupotrebe popisa proizilazi činjenica da se odgađa objavljivanje rezultata”, smatra Anđelković.

On naglašava da Bošnjaci sada ne znaju kako da “zapakuju svu tu opštu papazjaniju”.

Anđelković ističe da Bošnjaci cijelu priču o rezultatima popisa pokušavaju da povežu sa procesima koji se pred Haškim tribunalom vode protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

“Kako procesi Karadžiću i Mladiću direktno utiču na sudbinu Republike Srpske, tako bošnjački ekstremisti sa svojim mentorima na Zapadu gledaju da to iskoriste i, naravno, celu stvar pokušavaju spojiti sa popisom stanovništva. Kako će postupati dalje teško je sada reći, ali potpuno je jasno da je sve to povezano”, smatra Anđelković.

Direktori statističkih agencija u BiH na današnjem sastanku trebalo bi da sagledaju da li mogu biti riješena sporna pitanja u vezi sa obradom i objavljivanjem rezultata popisa stanovništva.

Na sjednici Centralnog popisnog biroa, održanoj 9. marta u Sarajevu, nije postignut dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH.

Rok za objavljivanje konačnih rezultata popisa stanovništva, koji je izvršen 2013. godine, je 1. juli.

SRNA