Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da Bošnjaci ne žele relevantne podatke o popisu stanovništva u BiH, već hoće da očuvaju privilegije koje imaju.

“Bošnjaci sada ne žele da poštuju Zakon o popisu stanovništva u BiH i ušli su u različite malverzacije i spekulacije. Zvanični podaci popisa stanovništva pokazaće da pada njihova priča o etničkom čišćenju, jer će se vidjeti da 150.000 Srba nema u Sarajevu”, rekao je Dodik.

On je istakao da će se i priča o masovnim stradanjima Bošnjaka u proteklom ratu i više od 300.000 poginulih pokazati neistinitom, jer je prema zvaničnim podacima u BiH poginulo ukupno 96.000 ljudi.

“Popis nije samo konstatacija onoga što jeste sada, nego će dati odgvore na mnoge spekulacije iz rata i nakon njega. Potrebno je poštovati zakon i objaviti relutate popisa”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da je u Srebrenici prilikom popisa stanovništva u stanu od 70 kvadrata bilo prijavljeno 100 ljudi.

Govoreći o arbitražnom tribunalu za Brčko distrikt, Dodik je rekao da ova institucija više nema smisla i da postoji samo da bi se prijetilo eventualnom promjenom statusa Brčkog.

“Republika Srpska ne može imati povjerenje ni u Ustavni sud BiH, gdje su sudije tri stranca i dva Bošnjaka. Sada je jasno koliko je važno da se reguliše pitanje ovog suda i žao mi je što svi političari nisu shvatili opasnost od njegovog rada”, kaže Dodik.

On je napomenuo da nema kretanja BiH naprijed dok ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH.

SRNA