Da se nešto krupno dešava u SDS-u govori i današnja sjednica Predsjedništva u Bijeljini. Iako je lider stranke Mladen Bosić pred novinare izašao sa optužbama na račun aktulne vlasti , nezvanično- iza zatvorenih vrata raspravljalo se – kako zaustaviti osipanje poslaničkog i odborničkih klubova.

Izlazak Zlatka Maksimovića upalio je crvenu lampicu u vrhu SDS-a , ali za taj potez Bosić je optužio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

– Ko god želi može da ode iz SDS-a jer smo demokratska stranka, poručio je Mladen Bosić i dodao da ga ne zabrinjava odlazak Zlatka Maksimovića, ostalih poslanika i odbornika u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Čelincu, Kotor Varošu, Kalinoviku i Bijeljini.

– Mnogo je značajnijih ličnosti od Zlatka Maksimovića napustilo SDS, ali je SDS uvijek dobijala na svakim sljedećim izborima mnogo više glasova, istakao je Bosić.

Dobro upućeni tvrde da će spisak uskoro biti duži. Na pitanje da li se osjeća odgovornim zbog osipanja kadrova u izbornoj godini i razmišlja li o ostavci , Bosić je rekao da je ostavka njegova stvar i skupštine stranke.

– Moja ostavka je uvijek tu. Јa sam to od vas pitanje , od vašeg medija, imao i kad je odlazio Dragan Čavić, Dragan Kalinić i drugi razni ljudi, dodao je Bosić.

Bosićeve dojučerašnje kolege poručile su ranije da je ostalo malo vremena za spasavanje istorijske uloge stranke.

– Nacionalni koncept koji je SDS izgubila se mora ovako skupo plaćati, istakao je Nenad Stevandić.

– Zaista čovjek mora biti veliki neradnik ili velika politička neznalica, pa da ovako ruši veliki SDS, osim ako to radi po nečijem zadatku, a ako je tako onda to maestralno radi, dodao je Slavko Dunjić.

Zbog osipanju kadrova iz SDS-a nije srećan Mirko Šarović , jedan od čelnika stranke , koji u političkim krugovima važi za ”vladara SDS-a iz sjene”.

– Volio bih da nije tako, jeste. Ali ja sam praktičan čovjek, ko nije sa SDS-om odlično je što to čini sada, naglasio je Mirko Šarović, potpredsjednik GO SDS-a.

Bosić iz nekog razloga minimizira ulogu Maksimovića u SDS-u svih ovih godina, ističući da će Maksimović svoju političku težinu pokazati sada kada SDS neće stajati iza njega.

Odlaskom je samo olakšao posao Mići Mićiću, optimista je Bosić. Današnjoj sjednici Predsjedništva prisustovao je i ministar Dragan Mektić, za koga je Bosić do skoro tvrdio da nije član SDS-a.

Novinarima nije bilo dozvoljeno snimanje sjednice Predsjedništva SDS-a , na kojoj je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Istovremno, Zlatko Makismović je na terenu i večeras osniva prvi mjesni odbor Pokreta ”Uspješna Srpska”

RTRS