Maratonska trka BiH prema Evropskoj uniji, po svemu sudeći, završila se već na prvom kilometru! Neuhranjeni i slabo istrenirani maratonac lipsao je na prvom ozbiljnijem usponu, a vještačko disanje i infuziju davaće mu oni koji su se ranije naivno kladili na vječitog luzera.

A, iskreno, lijepo je bilo dok smo slušali priče o tome kako će BiH, nakon što je prije tačno mjesec dana podnijela aplikaciju za članstvo u EU, ubrzanim koracima početi da ispunjava stroge briselske uslove. Žalosno je to što do stvaranja pretpostavki za rješavanje nekih ozbiljnijih pitanja neće ni doći ukoliko se do  1. jula ne objave rezultati popisa stanovništva. A od te priče nema ništa, ili, možda, ima, ali samo u slučaju da predstavnici RS u Centralnom popisnom birou pristanu na bezočnu ucjenu svojih kolega iz FBiH.

Za one koji teško mogu da pohvataju uzroke zavrzlame zbog koje rezultati prvog poslijeratnog popisa stanovništva u BiH još nisu objavljeni, iako je taj posao završen prije dvije i po godine, slijedi najprostiji mogući odgovor: Federalna, preciznije bošnjačka strana, pokušava da iz najprizemnijih političkih razloga “namakne” dovoljan broj Bošnjaka ne bi li ovaj narod stekao status apsolutno većinskog u BiH! A, evo i kako.

U svakoj normalnoj državi rezidentnim, odnosno stalnim stanovnicima, smatraju se ljudi koji u toj istoj državi žive, školuju se, rađaju djecu i imaju zaposlenje. U BiH, po zamisli bošnjačkih statističara, rezidentni stanovnici su i oni koji su se još prije dvadeset i kusur godina odselili iz zemlje i koji se školuju, rade i rađaju djecu po Švedskoj, Njemačkoj ili Novom Zelandu. U “rezidentnoj” BiH se, eventualno, pojave svake prestupne godine. Najčešće povodom obilježavanja dana bošnjačke dijaspore.

Pošto se, po običaju, Srbi nisu prvi sjetili da u pretpopisnoj kampanji animiraju svoju dijasporu, od Čikaga do Sidneja, da se lažno popisuje kao rezidentno stanovništvo BiH, došli smo u situaciju da naturalizovani Šveđani, Nijemci i Novozelanđani odlučuju o onome što sarajevske političare najviše zanima, a to je bošnjačka većina u BiH. Prosto ko pasulj! I pokvareno do srži.

Jedino pitanje koje se sada postavlja jeste ono da li će srpska strana pristati na ozvaničenje ove prevare zarad evropskog puta BiH. Iz petnih žila navijam da neće.

Press