Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Dalibor Ivanić izjavio je da je u toku proces revitalizacije video-nadzora na području grada Prijedora.
“U dogovoru sa gradskom upravom Prijedor aktivno preduzimamo mjere i radnje na njegovom osposobljavanju”, rekao je Ivanić novinarima u Prijedoru.

On je dodao da se čekaju bolji vremenski uslovi da bi se na svim lokacijama moglo prići kamerama i provjeriti njihovo stanje.

“Mislim da ćemo to staviti u funkciju i aktivni smo na tom pitanju”, naveo je Ivanić, podsjećajući da je sistem video-nadzora u vlasništvu grada i da zato grad finansira ovu aktivnost.

Forum za bezbjednost građana grada Prijedora ranije je donio zaključak da je Prijedoru neophodan ispravan i funkcionalan video-nadzor javnih površina čime bi se upotpunio preventivni i represivni rad službi bezbjednosti i omogućilo dokumentovanje za potrebe policijskih i pravosudnih struktura.

Na području grada postoje instalacije za video-nadzor u privatnom i u javnom vlasništvu, ali većina opreme ima tehničkih problema, te problema izazvanih ljudskim faktorom, kao i da nije uvezana u integrisan sistem.

Forum za bezbjednost građana grada Prijedora takođe je donio zaključak kojim se predlaže cjelovita analiza postojećeg stanja video-nadzora u ovom gradu na osnovu koje bi se donijele mjere kako pobošljati, uvezati i dograditi postojeći sistem video-nadzora s ciljem da bude maksimalno funkcionalan.

SRNA