Postojeći sistem video-nadzora javnih površina grada Prijedor čini ukupno 13 kamera, od kojih su u funkciji dvije i takva situacija traje već duže vrijeme, izjavio je načelnik Sektora policije Policijske uprave (PU) Prijedor Mario Milašin.

n je na junskoj sjednici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora istakao da instalirana oprema ne zadovoljava standarde propisane Preporukama o uslovima i načinu realizacije sistema video-nadzora na raskrsnicmama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, postojeći sistem video-nadzora u tehničkom smislu nije funkcionalan i zahtijeva potpunu rekonstrukciju i modernizaciju, a upitna je i primjena Zakona o zaštiti ličnih podataka.

– Iako je instalisana oprema u vlasništvu grada, jedino je MUP Republike Srpske ovlašten za snimanje i nadzor javnih površina, te pristup sistemu video-nadzora javnih površina trećim licima mora biti onemogućen – naglasio je Milašin.

On je dodao da grad Prijedor treba planirati finansijska sredstva za modernizaciju sistema video-nadzora odnosno nabavku takozvanih pametnih kamera (ANPR) koje imaju mogućnost prepoznavanja registarskih oznaka na vozilima, kao što je to slučaj u svim većim gradovima u Republici Srpskoj.

Goran Gavranović iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor rekao je da se manjkavost sistema video-nadzora pokazala i ovog mjeseca u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je poginuo maloljetnik, a vozač koji ga je udario pobjegao.

– Nekoliko desetina video-nadzora sa privatnih objekata smo pregledali i nisu nam pomogli. Do počinioca smo došli drugim operativnim mjerama. Da nije bilo svjedoka i tragova na mjestu događaja, ne bismo došli do njega i nosili bismo taj teret zauvijek. Zato nikada ne želimo da se pitanje bezbjednosti građana mjeri cijenom nečega – rekao je Gavranović.

Forum za bezbjednost zajednice podržao je napore PU Prijedor i lokalne zajednice da se stanje video-nadzora podigne na viši nivo i da se pokuša primijeniti novi koncept, budući da su dosadašnja rješenja uglavnom bila ad hok.

– Problem su finansije. Treba tražiti eksterne izvore finansiranja. Dobar primjer za to su Banjaluka i Trebinje gdje su ovi sistemi riješeni zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske. Radi se o redu veličina od oko pola miliona maraka – rekao je zamjenik predsjedavajućeg Foruma Draško Đenadija.

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora savjetodavno je tijelo koje čine predstavnici oko 30 relevantnih institucija i koje zasjeda jednom u dva mjeseca.

Izvor: Srpskainfo