Tribunal u Hagu, kako je najavljeno, izreći će presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u četvrtak, 24. marta u 14 časova. O tome koliko pravde i pravednosti ima u radu Tribunala u emisiji “Aspekt” govorili su Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, advokat Karadžićeve odbrane Goran Petronijević i bivši diplomata i svjedok odbrane Vladislav Јovanović.

Na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću u Hagu Tužilaštvo je 170 puta uhvaćeno u pokušaju podmetanja dokaza i za to opomenuto ali bez ikakvih sankcija, rekao je u emisiji “Aspekt”, član Karadžićeve odbrane, advokat Goran Petronijević. Kaže to može da bude dobar pokazatelj objektivnosti presude koju će donijeti Tribunal.

– Јa ostajem pri onom što sam rekao pri iznošenju zavšrne riječi. Ukolko se presuda bude donosila na pravu, pravdi, činjenicama i dokazima, a sudsko vijeće bude nepristrasno, i bez pritisaka moglo da odmjeri dokaze, doći će do zaključka da Tužilaštvo nijednu od ovih 12 tački optužnice nije dokazalo van razumne sumnje, što je osnov da bi neko mogao biti okrivljen, ističe Petronijević.

Svjedok odbrane Vladislav Јovanović vjeruje da će Vijeće i u ovom slučaju voditi sa procjenom CIA-e da Srbi treba da budu krivi 70 odsto, Bošnjaci 20 a Hrvati deset odsto.

– Јa se pribojavam da će politika odmazde prema Srbima preovladati i ovaj put i biti rukovodeći faktor pri donošenju presude, rekao je Јovanović.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da će biti zanimljivo vidjeti kako će Tribunal objasniti sve akcije koje su izvela druga dva naroda s ciljem da okrive Srbe.

– Mi smo imali svjedoka iz Sarajeva. Čovjek je svjedočio o planiranim dejstvima snajperom gdje je namjera bila da se okrive Srbi. Interesuje me kako će Tribunal obrazložiti ta dešavanja, istakao je Savčić.

RTRS