Demokratski narodni savez /DNS/ smatra da prvostepena presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ma kakva ona bila, ne može imati posljedice po dejtonska rješenja za BiH i status Srpske kao njene državotvorne jedinice.
“Do objavljivanja presude, svako pretpostavljanje njenih eventualnih pravnih i političkih posljedica u BiH samo je zluradi i tendenciozni napad na subjektivitet, dignitet i međunarodnu potvrdu Republike Srpske”, saopšteno je iz DNS-a.

DNS podsjeća, da je Dejtonski mirovni sporazum jasno potvrdio kontinuitet postojanja Republike Srpske i njenih organa i institucija od osnivanja 1992. godine.

Radovan Karadžić, kao lider srpskog naroda u BiH i vođa odbrambeno-otadžbinskog pokreta, dao je nemjerljiv doprinos čuvanju srpskog naroda od novih zločina, masovnog pogubljenja i njegovog nesagledivog žrtvovanja za mir i slobodu.

Iz DNS-a napominju da je zato i danas, kao i u vrijeme devedesetih godina, neophodno uvažavati realnosti da je BiH državna zajednica sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Republika Srpska će se i dalje zalagati da bude uređen i funkcionalan dio BiH, da svi nivoi vlasti budu potpuno jedinstveni, aktivni i odgovorni, koristeći sva legalna pravna i politička sredstva, da bi se obezbijedila ekonomska, socijalna i politička stabilnost i sigurnost”, ističu iz DNS-a.

DNS očekuje jedinstven stav svih političkih subjekata u Republici Srpskoj, posebno srodnih političkih stranaka i velikog dijela miroljubivog svijeta, njihov glas razuma i otpora odluci Haškog tribunala kao političkog i nelegitimnog kvazipravosudnog organa.

Haški tribunal trebalo bi u četvrtak, 24. marta da izrekne presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

SRNA