“Marka Đerića ubio je Miljan Ratković” – izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci Rajko Bovan (22) iz Trebinja, priznavši da je i sam učestvovao u zločinu tako što je SMS porukom dojavio Ratkoviću da je Đerić otišao kući iz noćnog kluba “Merlot”, u kojem je radio kao obezbjeđenje.

Osim učešća u ubistvu, Bovan je u sudnici priznao i da se bavio dilovanjem sintetičke droge spid. Međutim, za ta djela neće odgovarati jer mu je Specijalno tužilaštvo dalo imunitet od krivičnog gonjena da bi svjedočio i pomogao u rasvjetljavanju Đerićevog ubistva, za koje su optuženi Miljan Ratković (29), Dako Pikula (29) i Radovan Andrić (20), svi iz Trebinja.

– Đerić obično stoji na ulazu u “Merlot” i, kada sam vidio da pred vratima nema nikoga, sa svog mobilnog telefona Ratkoviću sam poslao SMS poruku: “OK, ja idem kući!” – rekao je Bovan, objašnjavajući da je to bio dogovoreni znak koji mu je Ratković izdiktirao ranije te večeri kada mu je rekao da “večeras treba da ga ubije”.

Đerić je 24. maja prošle godine ubijen hicima iz automatske puške na ulazu u svoju zgradu u trebinjskom naselju Police. U optužnici se navodi da je Ratković izvršio zločin, a da ga je na to podstrekavao Pikula, dok je Andrić pomagao tako što je sakrio pušku kojom je ubistvo izvršeno. Motiv je bila bezobzirna osveta jer je Đerić u “Merlotu” istukao Ratkovića, a sedam dana prije ubistva sukobio se sa Pikulom i njegovom suprugom Dejanom, pri čemu je došlo i do razmjene udaraca.

Pakleni plan

Bovan je posvjedočio da su Ratković i Pikula nekoliko dana prije zločina pričali da planiraju pretući Đerića, a Ratković je tada rekao “da mu treba polomiti koljena”, s čim se i Pikula složio. Svjedok tvrdi da je tri dana prije ubistva Ratković s njim kontaktirao preko Vajbera i tražio da se sastanu u jednom kafiću.

– Rekao mi je da on i Pikula planiraju da ubiju Đerića. Bio sam u nevjerici i pitao šta ja treba da uradim, a on mi je rekao da treba da pošaljem poruku kada Đerić krene kući, i ja sam pristao. Na dan ubistva ponovo smo se sastali i tada mi je izdiktirao poruku. Rekao mi je da će ga koleginica “pokriti” na poslu, a on će izaći i ubiti Đerića iz automatske puške – tvrdi Bovan.

On kaže da je te večeri izašao u kafić “Palma”, gdje je bio s ostatkom društva, a preko Fejsbuka je zvao i Pikulu, koji je ubrzo došao. Poslije su otišli u klub “Underground”, gdje je od konobara saznao da Stefan Knežević, brat Pikuline supruge, pravi probleme i priča da će ubiti Đerića. Svjedok kaže da ga je Knežević ubrzo pitao da mu proda spid, ali je on to odbio. Ipak, Bovan je priznao da je dva-tri mjeseca dilovao drogu. Nakon razgovora s Kneževićem, svjedok kaže da je tuđim telefonom javio Ratkoviću šta Knežević planira, pa je tražio da se sastanu. Ratković ga je sačekao na parkingu kod bolnice i svjedok kaže da je optuženi bio obučen u crno, na glavi je imao šljem, a automatsku pušku okačenu preko ramena.

– Rekao sam mu šta priča Knežević, ali je on rekao da to nije bitno i tražio od mene gram spida, koji sam mu dao – rekao je Bovan, navodeći da je dogovorenu poruku poslao u 2.10.

Šmrkanje spida

Svjedok tvrdi da je kasnije otišao do benzinske pumpe na kojoj se ponovo sreo sa Pikulom. Tada sam mu rekao da znam da će Ratković ubiti Đerića, na šta je on agresivno reagavao, ali nije komentarisao, već je nervozno šetkao. Do detalja je ispričao šta se dešavalo pred pumpom, navodeći da je i Pikuli tu noć prodao spid, koji je ušmrkao pred njim u svom automobilu “audi A4”. Pred pumpu je kasnije došao i Andrić, a na Pikulin zahtjev svjedok je otišao da se provoza po gradu da vidi da li se nešto dešava, misleći na Đerićevo ubistvo. S pumpe su otišli do kuće jednog prijatelja, gdje su nastavili druženje, i Bovan kaže da je Pikula više puta razgovarao telefonom, da bi nakon jednog razgovora rekao: “Ipak su ubili malog…” Iste večeri svi su privedeni i ispitani, ali su ubrzo pušteni.

– Nekoliko dana poslije ubistva sastao sam se sa Ratkovićem. Rekao mi je da sam mu ono loše javio, objašnjavajući da je sat vremena čučao na jednom mjestu. Ispričao je da je, kada je vidio Đerića, repetirao pušku. Marko je to čuo i počeo bježati i Ratković kaže da je prema njemu ispalio rafal. Nije znao da li je pogodio, pa je prišao tijelu i vidio da je pogodio i onda pobjegao. Potom se našao s Andrićem i dao mu pušku, koju je ovaj bacio u jezero – ispričao je Bovan.

Na suđenju je trebalo da svjedoči i Stefan Knežević, ali je pred sudnicom doživio napad epilepsije, pa je prevezen u hitnu pomoć.

Plašio se osvete

Slobodan Đerić, otac ubijenog Marka, u sudnici je rekao da mu je sin ispričao za sukob sa Ratkovićem i Pikulom. Naveo je da se Marko plašio osvete jer mu je Pikula prijetio “da će mu prosuti mozak”, dok mu je njegova supruga poručila “da se neće izvući nekažnjeno”. Zbog toga su prijatelji Marka vozili kući s posla, ali ne i kobne noći. Otac kaže da je spavao kada je čuo rafal.

– Telefonom sam pozvao Marka, ali nije bilo odgovora. Kćerka mi je rekla da se nešto čuje u haustoru i, kada sam sišao niz stepenice, našao sam ga u lokvi krvi ispred podrumskih vrata – rekao je Slobodan.

Ožalošćenom ocu u sudnici se obratio optuženi Andrić, navodeći da on nema veze s ubistvom, na šta mu je Slobodan odgovorio da mu “ne treba patetično izvinjenje i sažaljenje”.

Press