Presuda koju je pretresno vijeće Haškog tribunala izreklo prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću na brojnim primjerima pokazala se kao pravno neutemeljena i besmislena, što najbolje pokazuje i obrazloženje sudskog vijeća prema kojem su napadi bošnjačke vojske na ciljeve UN i vlastiti narod u Sarajevu dokazani, ali, kako se navodi u presudi, “beznačajni”.

To što je praktično dokazano da su Bošnjaci povremeno dejstvovali sami po sebi baca, kažu stručnjaci, i novo svjetlo na slučaj “Markale”. Zanimljivo je da su ovi navodi iz presude zasmetali i Bakiru Izetbegoviću, koji je prekjuče zatražio da oni do detalja budu razjašnjeni. Drugi sarajevski političari, ali i mediji, na to nisu obratili pažnju.

Jedan od najpoznatijih srpskih advokata, Toma Fila, kaže da ga nisu iznenadile, najblaže rečeno, neobične konstatacije pretresnog vijeća u vezi sa ratnim događajima u Sarajevu, kao i odlukom da Karadžić bude proglašen krivim čak i za zločine bošnjačkih snaga u tom gradu.

– Naravno da je to što su muslimanske vojne formacije pucale po mirovnim snagama UN i vlastitom narodu beznačajno za Haški tribunal. Kad NATO bombarduje Srbiju, i to je za njih beznačajno. Njima nije značajno to što je NATO izvršio klasičnu agresiju i što je bombardovao jednu suverenu članicu UN bez odluke Savjeta bezbjednosti, što, po međunarodnom pravu, predstavlja najteži mogući zločin, a to je zločin protiv mira. To njima ne znači ništa! Pobijeni civili i djeca za njih su kolateralna šteta. Možete onda da zamislite koliko je njima stalo do pravične presude Radovanu Karadžiću, ako su već dobili zadatak da ga osude. Kad im se već “izmigoljio” Slobodan Milošević, nisu propustili priliku da preko Karadžića pokušaju sve da namire – kaže Fila za Press.

Nema ništa sa Srebrenicom

On dodaje da je prekjučerašnja drakonska presuda prvom predsjedniku RS najbolji dokaz da je Haški tribunal politički sud te da je kažnjavanje srpskog vojnog i političkog rukovodstva jedini razlog zbog čega je taj sud formiran. Fila tvrdi i da Radovan Karadžić, prema njegovim saznanjima i raspoloživim dokazima, nije imao ništa sa zločinom koji se dogodio u Srebrenici.

– Svako ko zna šta se za vrijeme rata događalo u Republici Srpskoj dobro zna da Radovan Karadžić nije imao komandnu odgovornost niti bilo kakvu mogućnost da izdaje naređenja Ratku Mladiću uprkos tome što je u Ustavu RS pisalo da je Karadžić vrhovni komandant. Iako je Vojska RS, odnosno pojedine njene jedinice, proglašena krivom za ono što se događalo u Srebrenici, Karadžić s tim nije imao nikakve veze! To vam mogu glavom garantovati – poručuje Fila.

Pomoć u žalbi

Zorica Subotić, stručnjak za balistiku iz Beograda, koja se u svojstvu eksperta odbrane Radovana Karadžića pojavljivala pred Haškim tribunalom i argumetovano pobijala navode iz optužnice da su srpske snage odgovorne za masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za Press kaže da je spremna učestvovati u pripremi žalbe na prvostepenu presudu bivšem predsjedniku RS.

– Ako me budu zvali, spremna sam da ponovim sve ono što sam u prvostepenom postupku već iznijela kao svoju ekspertizu. Koliko su napadi bošnjačke vojske na civilne ciljeve u Sarajevu bili “beznačajni”, kako to reče predsjedavajući sudskog vijeća u presudi Karadžiću, najbolje se vidi na slučaju Markala – kaže Subotićeva.

Stevandić: I danas žele da izazovu reakciju

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić juče je ocijenio da je od presude prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću važnije to što je u Haškom tribunalu, prema njegovim riječima, dokazano da su pripadnici tzv. Armije BiH u ratu gađali vlastiti narod i međunarodne snage da bi izazvali intervenciju protiv Srba.

– I danas, dvije decenije od završetka rata u BiH, političko rukovodstvo bošnjačkog naroda pokušava sve da iskoristi da bi bila izazvana bilo kakva reakcija protiv Srba i Republike Srpske – rekao je Stevandić Srni.

Press