Državljanin BiH i trojica Bugara Cvetil Iliev, Kalajan Cvetanov i Stanislav Stanijev uhapšeni su u akciji Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa falsifikovanim platnim i bankarskim karticama oštetili jednu banku u BiH za oko 130.000 maraka!

Ne želeći da otkriju identitet uhapšenih, kao ni banku koju su ojadili, iz policije je saopšteno da su prilikom pretresa kod osumnjičenih pronađeni dokazi koji ih povezuju s navedenim krivičnim djelom.

– Pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, izvršeni su pretresi vozila i iznajmljenih stanova koje koriste osumnjičeni na području Sarajeva. Tom prilikom pronađena je i privremeno oduzeta mobilna laboratorija sa visoko sofisticiranom elektronskom opremom koja je korišćena za falsifikovanje kreditnih kartica, te izradu uređaja za njihovo falsifikovanje, kao što su MSR uređaji, skimeri, minijaturni audio-video uređaji za snimanje podataka, sa posebnim specifičnim uređajima za ometanje radio-signala. Pored toga, oduzete su skice i planovi za izradu uređaja za skiming, više stotina falsifikovanih bankovnih kartica, sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određeni iznos novca – saopštio je FUP.

Mobilna laboratorija

Nakon pretresa uhapšena su četiri lica zbog sumnje da su činili međunarodnu kriminalnu grupu specijalizovanu za falsifikovanje kreditnih i ostalih kartica za bezgotovinsko plaćanje.

– Pored toga, terete ih i za izradu, te distribuciju alata i programa prilagođenih vršenju navedenog krivičnog djela. Bugari su osumnjičeni za organizovanje kriminalne grupe, a državljanin BiH za pomaganje u vršenju krivičnih djela – naveli su u policiji.

Press saznaje da je pomenuta akcija pripremana nekoliko mjeseci, odnosno od trenutka kada je jedna od banaka prijavila nelegalno podizanje novca. Naši izvori upućeni u istragu tvrde da su na meti falsifikatora bili bankomati u više gradova BiH, ali i zemalja regiona.

– Istraga još nije okončana. Hapšenja su uslijedila kada je prikupljen dovoljan broj dokaza, ali su aktivnosti na ovom predmetu nastavljene. Trenutno vršimo provjere s kolegama iz susjednih zemalja, kako bismo utvrdili da li je grupa odgovorna za identične krađe u regionu, za šta postoje ozbiljne indicije. Imajući u vidu količinu pronađenih dokaza u digitalnom obliku, kao i drugih tragova, tek nakon vještačenja moći ćemo da utvrdimo visinu štete nastale djelovanjem ove kriminalne grupe – tvrde sagovornici Pressa.

Opasnost od bjekstva

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičena četvorka predata je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu udruživanje radi falsifikovanja kartica, te izrade, nabavke, posjedovanja, prodaje i davanja na upotrebu sredstava za falsifikovanje. Poslije saslušanja trojici Bugara predložena je mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Podsjećamo, prije nekoliko godina u Prijedoru su uhapšeni rumunski državljani Antoni Danijel (36), Georg Kurea (46) i Grigora Radu Lucijan (31), pod sumnjom da su falsifikovanim karticama opelješili više bankomata u Republici Srpskoj s kojih su ukrali više od 40.000 maraka. Razotkrivena rumunska banda koristila je takozvane skimere na bankomatu, što se smatra specijalizovanim alatom rumunskih i bugarskih kriminalaca. Press je u nekoliko navrata pisao da se ovaj proces krađe sastoji se od toga da se na bankomat postavi skimer i minijaturna kamera koja snima informacije s ekrana bankomata i tastaturu, odnosno ruku korisnika dok ukucava PIN kod. Lopovi imaju “direktan prenos” tog snimka i obično čekaju u automobilu negdje u blizini dok se korisnik ne udalji od bankomata. Potom pomoću takozvane bijele plastike, odnosno praznih kartica, naprave kopiju prave kartice i dovoljno je samo da unesu PIN kod kako bi dobili pristup nečijem bankovnom računu, koji potom neometano mogu opelješiti.

Potraga za saradnicima

Istražioci vjeruju da je razbijena grupa imala i saučesnike u BiH, koji su putem falsifikovanih kartica za bezgotovinsko plaćanje i na bankomatima nezakonito podizali novac.

– Uhapšena lica terete kao organizatore grupe, ali vjerujemo da su oni falsifikovane platne i bankovne kartice davali drugim licima, koja su ih nelegalno koristila. Upravo iz tog razloga u ovom trenutku ne možemo iznositi identitet uhapšenih ni banku koja je oštećena. Pretpostavljamo da će u narednim danima biti još pretresa i privođenja – rekao je izvor blizak istrazi.

Press