U Prijedoru je obavljena svečana primopredaja novoizgrađenog postrojenja prijedorske Toplane, namijenjenog za proizvodnju toplotne i električne energije. Projekat je vrijedan oko dva miliona evra.

Prednosti novoizgrađenog postrojenja prijedorske Toplane su višestruke. Prije svega, grijanje na dvostruko jeftinije, obnovljivi energent – drvo, umjesto na dosadašnji mazut i znatno kvalitetnije grijanje.

Prva prijedorska sezona grijanja na biomasu bliži se kraju, a radijatori su više nego topli. Brojni Prijedorčani kažu za proteklu blagu zimu čak i pretopli. U novom pogonu kotlovi rade 24 časa, punim kapacitetom.

Prijedorska Toplana je najsavremenije postrojenje na biomasu i jedino u Srpskoj u kojem se osim toplotne energije, proizvodi i električna. Uštedjelo se dvostruko više.

Ljiljana Despotović, direktorica Toplane Prijedor, kaže da su velike uštede i da je ovo odlično rješenje.

– Ovo je preporuka za sve da se riješe uvoznog energenta i da pređu na domaći energent koji imamo na dohvat ruke – pojašnjava Despotovićeva.

– Umjesto 5,5 miliona KM, koliko je koštao mazut za jednu sezonu, sada drvo za Toplanu košta blizu dva miliona KM – kaže gradonačelnik Marko Pavić.

– Sve je proteklo onako kako smo planirali i odlično funkcioniš – zadovoljan je Andreas Urbas, direktor firme URBAS, mašinska izgradnja iz Austrije.

U resornom ministarstvu ističu da se favorizuju ovakva postrojenja, koja ispunjavaju ekološke standarde i ne zagađuju životnu sredinu.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kaže da imamo još nekoliko postrojenja na biomasu, a to su Toplane u Gradišci, Toplana u Palama, te da sada treba da počne s izgradnjom Toplana u Sokocu.

Svečanoj primopredaji novog objekta Toplane prisustvovala je delegacija Vlade Republike Srpske i visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko.

RTRS