Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora i odredio mjere zabrane za 10 lica privedenih u akciji “Lavina”.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, tvrdi da ova istraga nije politički motivisana te da je jedini cilj utvrditi, kako kaže, ko je vršio malverzacije u Bobar banci i IRB-u. Najavljuje pokretanje nekih novih istraga.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je ova akcija predvođena SDS-ovim kadrom , politički motivisana, čim se njom bavi jedan ministar. Dodik je poručio da je ovo nastavak napada na institucije Srpske, a krajnji cilj je, kaže stvaranje uslova da se uruši Agencija za bankarstvo Republike Srpske i njena nadležnost prenese na nivo BiH.

“Naše ključno opredjeljenje je da se borimo protiv korupcije, a svako ko tvrdi da su akcije poput “Lavine” politički motivisane ne želi da eliminiše kriminal i korupciju”, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

“Јa sam rekao da je naše ključno opredjeljenje da se borimo, suprostavimo i pokušamo eliminisati korupciju iz ovog društva”, rekao je Mektić.

“Očigledno je da je istraga politički motivisana, kada se njom bavi jedan ministar, a ne nadležne istitucije”, poručuje predsjednik Republike Milorad Dodik. Podsjeća da je policija Republike Srpske sačinila izvještaj o poslovanju Bobar banke i dostavila ga nadležnim pravosudnim institucijama u Bijeljini.

“Ali zbog ukupne prakse koja postoji ovde , prije svega zbog aktivista i Bosića, to se prenijelo na nivo BiH i zato se to sada dešava. Niko ne krije nikakve kriminalce, ono što je kriminal neka se time bave sudije i tužioci ali ovdje je evidentna ogromna zloupotreba političkog uticaja i političkog upliva u to što se zove pravosudni proces. To se neće tolerisati u budućem vremenu”, izjavio je Dodik.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač takođe ističe da je sprovedena istragu u vezi s Bobarom bankom, te da je MUP predao izvještaje koji se nalaze u Tužilaštvu BiH.

“S obzirom na to da su dostavljeni izvještaji o određenim licima, očigledno je da je postojalo mnogo propusta u vođenju te banke i malverzacija koje će dobiti sudski epilog”, kaže Lukač.

Određene nezakonitosti koje su se dešavale u Bobar banci treba procesuirati – poručuje Dodik. Uplitanje ministara u istragu, kaže, nastavak su bezočnih napada na institucije Srpske s krajnji ciljem – urušavanje Agencije za bankarstvo Republike Srpske i prenošenje ovog sektora na nivo BiH.

“SDS te procese montira putem SIPE a saglasnost traži od Tužilaštva a onda pokušavaju ovde nešto da učine što govori o tome da u jednoj ipo godini ništa nisu uradili osim što su isprazno trubili o tome prijetili, lagali, petljali i na kraju ostaje samo jedna činjenica da se bezočno atakuje na Institucije RS”, rekao je predsjednik Srpske.

Ponovio je da je smrt Gavrila Bobara, vlasnika Bobar banke, dovela do nestabilnosti koje su proizvele likvidaciju ove banke. Ističe da institucije Srpske neće dozvoliti montiranje procesa u Srpskoj, koje po nalogu SDS-a, sprovodi Agencija za istrage i zaštitu BiH.

RTRS